Hlavní obsah

Rakušané zablokují kvůli Temelínu silnici na Linec

– ČESKÉ BUDĚJOVICE/TEMELÍN
Právo, Novinky, ch, pok

Hornorakouští odpůrci Temelína se chystají příští úterý na šedesát minut, od 13 do 14 hodin, zablokovat nedaleko hraničního přechodu Dolní Dvořiště - Wullowitz u penzionu Francouzský dvůr mezinárodní silnici E 55 směrem na Linec. Právo o tom v pátek informoval představitel hnutí Atomstopp Andreas Reimer.

Článek

„Chceme veřejnosti připomenout, že Česká republika kolaudací Temelína v roce 2006, podle našeho názoru, porušila dohody z Melku. Termín protestu jsme zvolili na 18. prosinec i proto, že ten den končí další jednání česko-rakouské parlamentní komise o Temelínu. U penzionu Francouzský dvůr uspořádáme od 13 hodin tiskovou konferenci a po dobu jejího trvání ztížíme průjezd přes hraniční přechod Wullowitz- Dolní Dvořiště,“ uvedl Reimer.

Audit potvrdil ekologickou bezpečnost Temelína

Oznámení Atomstoppu se paradoxně sešlo se zprávou o tom, že Temelín získal na další tři roky certifikát ekologické bezpečnosti. Auditoři z firmy Det Norske Veritas (DNV) potvrdili, že zařízení splňuje všechny předepsané mezinárodní normy. Právo o tom v pátek informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták.

„Během recertifikačního auditu prováděného v elektrárně Temelín jsme ověřili shodu zavedeného systému s normou ISO 14001. Z pohledu mezinárodně akreditované certifikační společnosti můžeme konstatovat, že dochází k neustálému zlepšování a rozvoji zavedeného systému, který se stal nedílnou součástí vysoké firemní kultury a který je jedním z prostředků otevřené komunikace společnosti ČEZ vůči veřejnosti,“ uvedla vedoucí pětičlenného týmu auditorů Michaela Zuntová.

Certifikát Temelín získal v listopadu 2004. Poté musela elektrárna při ročních kontrolách potvrdit, že pravidla dodržuje. Další obhajoba průkazu čeká největšího tuzemského výrobce elektřiny v roce 2010. Stejné osvědčení smí od roku 2001 používat i druhá česká jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám