Hlavní obsah

Slováci chtějí stíhat příslušníky StB

– BRATISLAVA
Právo, ivi

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) podal podnět na Generální prokuraturu, aby prošetřila čtyři trestné činy, z nichž jsou podezřelí bývalí příslušníci komunistické Státní bezpečnosti (StB). "Jedná se o zločiny, které tehdejší režim nepotrestal, protože byly spáchány v zájmu jeho upevňování," uvedl na tiskové konferenci v Bratislavě šéf ÚPN Ivan Petranský.

Článek

Prokuratura dostala podnět za brutální vraždu kněze Štefana Poláka na faře V Borovcích v roce 1987.

"Kněz odmítal spolupracovat s StB a za tímto trestným činem mohli stát příslušníci státní bezpečnosti," uvedl Petranský. Floriána Gála měli v roce 1952 v průběhu výslechu vyhodit z okna úřadovny StB v Bratislavě.

Jedná se také o případ z roku 1962, kdy StB vykonstruovala obžalobu a usvědčení Valérie Matulayové z trestného činu rozvracení republiky použitím fyzického a psychického násilí. Žena trpěla v čase procesu rakovinou a po propuštění na amnestii v roce 1963 zemřela.

Další případ z roku 1979 souvisí s represivní činností StB vůči církvi. Jedná se o smrt muže, který byl v rámci vazby přidělený na stavební práce a utrpěl smrtelná zranění. "V podáních jsou identifikováni příslušníci StB," řekl ředitel sekce dokumentace ÚPN Ľubomír Morbacher.

Představitelé ÚPN potvrdili, že připravují další podání na prokuraturu. Mají se týkat smrti na hranicích se Západem. "Byli zde usmrceni lidé, kteří se chtěli dostat na Západ, ale o život přišla také řada vojáků. Mnohdy byli usmrceni nástrahami, které sami vytvářeli nebo spáchali sebevraždu," dodal Morbacher. ÚPN kritizoval slovenské ministerstvo vnitra za to, že dosud neodevzdalo ústavu stovky spisů o příslušnících StB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám