Hlavní obsah

Rusko ukončilo spory s Íránem, elektrárnu v Búšehru dostaví

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Írán se s Ruskem dohodl na plánu dostavby atomové elektrárny v Búšehru, informovala ve čtvrtek ruská stavební společnost Atomstrojexport. Dostavbu komplikovaly spory o zpožděných platbách Íránu ruské straně.

Článek

"Vyřešili jsme všechny problémy a dohodli se časovém rozvrhu dostavby elektrárny,“ oznámil prezident Atomstrojexportu Sergej Šmatko s tím, že další podrobnosti oznámí koncem roku.

V lokalitě Búšehru už jeden nukleární reaktor pracuje, Teherán chce postavit další dva. Jaderné ambice Teheránu kritizují západní státy v čele s USA, které Teherán podezírají, že pracuje na vývoji jaderných zbraní. Západ prosazuje přísnější mezinárodní sankce proti Íránu, s čímž Rusko nesouhlasí. Moskva argumentuje nedostatkem důkazů o tom, že íránský jaderný program není mírový. Vláda prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda popírá, že by usilovala o výrobu nukleární bomby.

Stavbu v Búšehru, na níž se před lety chtěla původně podílet i Česká republika, komplikovaly spory ohledně zpožděných íránských platbách Rusku.

Reklama

Související články

Rusové odjeli kvapem z íránského Bušéhru

Všichni ruští experti pracující na jaderném reaktoru v íránském Bušéhru se kvapně sbalili a odjeli do vlasti. S odvoláním na agenturu Choramšár etnických Arabů...

Výběr článků

Načítám