Hlavní obsah

Poradce srbského premiéra pohrozil Kosovu válkou

BĚLEHRAD

Krátce před tím, než mezinárodní vyjednavači v pátek předají generálnímu tajemníkovi OSN závěrečnou zprávu o Kosovu, začali srbští představitelé přiostřovat svou rétoriku. Bělehrad je dlouhodobě proti případné nezávislosti této jihosrbské provincie, kterou chtějí Albánci vyhlásit třeba i jednostranně. Srbský premiér řekl, že nezávislé Kosovo by bylo "loutkovým státem" pod dohledem NATO. Jeho poradce dokonce pohrozil válkou.

Foto: Herwig Prammer , Reuters

Podle srbského premiéra Vojislava Koštunici je koncept nezávislého Kosova s mezinárodním dohledem nesmyslný.

Článek

Alexandr Šimič řekl, že Srbsko má v případě jednostranného vyhlášení nezávislosti Kosova právo zahájit válku jako způsob obrany svého teritoria. "Srbsko má špatné zkušenosti s ozbrojenými střety během válek v bývalé Jugoslávii, a my jsme proto rozvážnější a opatrnější, státní zájmy se ale samozřejmě hájí i prostřednictvím války," dodal.

Šimičova slova citovaná bělehradskými médii vyvolala ostrou reakci EU. Jeden z jejích vyjednavačů, německý velvyslanec v Londýně Wolfgang Ischinger řekl: "Výrok je nepřípustný a netolerovatelný a porušuje pevné závazky dané srbským prezidentem u jednacího stolu". Doufá prý, že vláda v Bělehradu se od prohlášení distancuje.

Ta zatím mlčí. Jeden srbský diplomat pouze zopakoval středeční slova ministra zahraničí Vuka Jeremiče, že jeho vláda použije všechny prostředky k zabránění kosovské nezávislosti kromě vojenského zásahu. Srbský postoj dlouhodobě podporuje také Rusko.

EU v otázce samostatnosti Kosova nejednotná

Spojené státy již naopak naznačily, že jsou připraveny samostatné Kosovo uznat. V Evropské unii nepanuje v této otázce jednoznačný názor, část členských států je totiž proti.

Kosovští politici předpokládají, že budoucnost Kosova se bude odvíjet částečně podle takzvaného Ahtisaariho plánu, který nakonec kvůli odporu Ruska v Radě bezpečnosti OSN letos ztroskotal. Zvláštní vyjednávač OSN Martti Ahtisaari navrhoval pro Kosovo nezávislost pod mezinárodním dohledem a Albánci v Kosovu počítají s přítomností jednotek EU na svém území.

Kosovo

Dosud oficiálně Autonomní provincie Kosovo a Metohije bylo provinční oblastí Srbské republiky, na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z června 1999 pod správou OSN.

Rozloha 10 908 km2 je srovnatelná s rozlohou Středočeského kraje. Z 2,1 miliónu obyvatel je 92 procent Albánců (převážně muslimové) a 5,3 procenta Srbové (převážně pravoslavní).

Správní střediskem je Priština s více než půl miliónem obyvatel. Za úřední řeč platí srbština a albánština. Oficiální měnou je od ledna 2002 euro.

Podle srbského premiéra Vojislava Koštunici je ale koncept nezávislého státu s mezinárodním dohledem nesmyslný.

Reklama

Související témata:

Související články

Srbsko hrozí vojenským zásahem v Kosovu

Jestliže kosovští Albánci vyhlásí nezávislost Kosova, Srbsko je připraveno poslat do této jihosrbské provincie armádu. Řekl to srbský státní ministr pro Srbsko...

Výběr článků

Načítám