Hlavní obsah

Čech dostal v Německu doživotí za znásilnění a ubodání dívky

– BONN • Aktualizováno

Německý zemský soud v Bonnu ve čtvrtek odsoudil Čecha Zdeňka Hrbáče na doživotí za znásilnění a ubodání čtrnáctileté dívky. Šestadvacetiletý automechanik se po zatčení letos v září k činu přiznal. Jeho obhájce oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Článek

Podle soudu byl čin mimořádně závažný, což výrazně snižuje pravděpodobnost, že bude odsouzený po 15 letech vězení propuštěn.

"Způsobil oběti veliké utrpení, stejné způsobil jejím rodičům, dvěma starším sestrám a přátelům," řekl soudce, když četl odůvodnění rozsudku. K tíži přičetl pachateli i to, že dívku držel ve své moci tři a půl hodiny, než ji zabil. "Znásilnil ji a zabil ji velmi brutálně," prohlásil soudce.

Pachatel v černém obleku a šedivé košili, jehož od veřejnosti v soudní síni odděloval skleněný paraván, během čtení rozsudku téměř nezvedl hlavu a nepřítomně hleděl na podlahu. V jeho tváři nebylo patrné žádné pohnutí.

Zabil ji ze strachu, že ho prozradí

Školačku Hannah přepadl v Königswinteru u Bonnu 29. srpna v okamžiku, kdy se vracela domů. Odvlekl ji od zastávky tramvaje, znásilnil ji a poté bodnými ranami nožem zavraždil. Učinil to prý ze strachu, aby znásilnění nemohla oznámit policii a aby ho nemohla identifikovat.

Vypověděl, že nejdříve ji bodal do břicha a zad, potom jí prořízl hrdlo. Tělo zabalil do deky a igelitového pytle a ukryl v odlehlém křoví na pozemku prodejny aut, kde byly ostatky o pět dní později nalezeny.

Motivem zločinu prý pro něj bylo, že jako homosexuál nikdy předtím „neměl s žádnou ženou sex, chtěl vědět, jaké to je“ a napadlo ho to údajně spontánně. Policistům do protokolu uvedl, že ho k činu motivoval televizní detektivní seriál.

Podle expertů muž znásilnění plánoval, ale jeho volba na Hannah zřejmě padla náhodně. Pátrací tým kriminalistů přišel na stopu pachatele na základě dobrovolné zkoušky slin na DNA. Jeho otisk DNA byl nalezen na těle zavražděné.

Reklama

Výběr článků

Načítám