Hlavní obsah

Sarkozy gratuloval Putinovi k vítězství

MOSKVA/ALŽÍR

V patrném zmatku se ocitla Evropská unie s názorem na široce kritizované víkendové volby v Rusku poté, co francouzský prezident Nicolas Sarkozy telefonoval Vladimiru Putinovi, aby mu blahopřál k volebnímu vítězství, napsala agentura Reuters. Sarkozy tento týden v Alžírsku navíc označil někdejší francouzskou koloniální vládu nad zemí za nespravedlivou.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Sarkozy je až dosud jediný vedoucí představitel západní země, který ruskému prezidentovi k vítězství ve volbách blahopřál, napsala agentura AFP. Podle Kremlu ale blahopřál Putinovi v úterý rovněž italský premiér Romano Prodi.

„Romano Prodi blahopřál Vladimiru Putinovi k úspěšnému průběhu parlamentních voleb,“ uvedl Kreml v komuniké s tím, že oba politici spolu telefonicky hovořili. Přitom Prodi v pondělí vyzval Rusko, aby situaci kolem voleb vyjasnilo, aby se mezinárodní společenství uklidnilo.

Po dvou dnech váhání, jaké formulace zvolit, portugalské předsednictví EU vydalo v úterý prohlášení, které agentura Reuters označila za mírné pokárání. Uvádí se v něm, že Evropská unie vyjadřuje politování nad tím, že se vyskytlo hodně informací a obvinění o restrikcích vůči ruským médiím, opozičním stranám i nevládním organizacím v předvolební kampani i v samotný volební den. Některé členské země EU v čele s Německem a Polskem volby odsoudily, protože nebyly ani svobodné ani demokratické.

Paříž a Alžír by měly analyzovat koloniální nadvládu

Francouzský prezident v úterý rovněž odsoudil koloniální systém jako v zásadě nespravedlivý a odporující základním hodnotám Francouzské republiky - volnosti, rovnosti a bratrství. Sarkozy to řekl při své třídenní návštěvě Alžíru.

„Nadešel čas, aby alžírští a francouzští historici společně popsali tuto špatnou stránku našich dějin a příští generace tak měly společný pohled na minulost,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám