Hlavní obsah

Interrupce do 12. týdne nejsou v rozporu se slovenskou ústavou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský ústavní soud v úterý rozhodl, že zákon o umělém přerušení těhotenství, který umožňuje vykonávat interrupce do 12. týdne bez udání důvodu, není v rozporu s Ústavou SR. "Lidský život je na Slovensku chráněný dostatečně," uvádí se v rozhodnutí soudu. Ústavní soud případ posuzoval celých šest let.

Článek

V rozporu se slovenskou ústavou je však vyhláška ministerstva zdravotnictví, která nad rámec zákona umožňuje potraty do 24. týdne života plodu.

Poslanci převážně z Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) chtěli podáním k ústavnímu soudu chránit lidský život od početí a zákaz potratů zanést do ústavy. "Podle slovenské ústavy je lidský život hodný ochrany už před narozením," argumentoval Daniel Lipšic z KDH.

Podle občanských sdružení by případný zákaz interrupcí vedl k ilegálním potratům a potratové turistice.

Jednání ústavního soudu narušila občanská aktivistka Anrea Mohoritová z Košic, která obvinila soudce, že napomáhají k masových vraždách. "Ústava by měla chránit právo dítěte na život," prohlásila.

Počet potratů od roku 1989 na Slovensku každým rokem klesá. V roce 1988 jich lékaři vykonali 51 tisíc, ale loni jich bylo už jen 14 tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku se vede spor o interrupce

Slovenské opoziční Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) bije na poplach v souvislosti se záměrem ministra zdravotnictví Ivana Valentoviče zrušit možnost odmítání...

Výběr článků

Načítám