Hlavní obsah

Fico: S Dzurindou jsem skončil

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský premiér Robert Fico podá trestní oznámení na lídra opozice Mikuláše Dzurindu za pomluvu. "S Dzurindou jsem jako s politikem a člověkem definitivně skončil," prohlásil premiér.

Foto: Jan Koller , ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Reagoval tak na obvinění Dzurindy, že na spekulativní koupi pozemku v Bratislavě vydělal šest miliónů korun. Dzurinda srovnal koupi tohoto pozemku se skandálním převodem pozemků ve Vysokých Tatrách, který stál místo ministra zemědělství Miroslava Jureni.

Fico označil šéfa opozice za "zákeřného lháře", který využije jakoukoli lež na to, aby opětovně získal moc. "Svým prohlášením mohl ohrozit celý politický systém," reagoval premiér.

Fico potvrdil, že v roce 2002 koupil vinohrad v Bratislavě o rozloze 800 metrů čtverečních. "Nekupoval jsem vinohrad od restituenta a nehodlám na tomto pozemku stavět," dodal. Dzurindu označil opakovaně za podvodníka a lháře.

Pozemky málem rozbily koalici

Dosud největší spor v nynější slovenské vládní koalici vypukl počátkem listopadu. Vyvolala jej informace médií, že restituenti z jižního a východního Slovenska dostali od pozemkového fondu náhradu v podobě lukrativních pozemků v podtatranské oblasti, které od nich obratem za desetinu odhadované hodnoty koupila firma blízká Lidové straně - Hnutí za demokratické Slovensko (LS - HZDS). Ze zodpovědnosti za podezřelé transakce se pak obviňovali zástupci vládních i opozičních stran navzájem, nakonec aféra vedla k odvolání ministra zemědělství Jureni.

Vládní koalice byla v důsledku skandálu na pokraji rozpadu. Předseda LS - HZDS Vladimír Mečiar minulý týden po deseti minutách naštvaně opustil jednání koaliční rady a Slovensku hrozili předčasné parlamentní volby. Lídři vládních stran své spory urovnaly až na nočním jednání. Mečiar vzápětí prohlásil, že dohoda vznikla v zájmu stability země a plánovaného přijetí eura v roce 2009.

Reklama

Související články

Fico žádá demisi ministra zemědělství

Skandál s prodejem pozemků ve Vysokých Tatrách má další oběť a ohrožuje slovenskou vládní koalici. Slovenský premiér Robert Fico ve čtvrtek vyzval ministra...

Výběr článků

Načítám