Hlavní obsah

Slovenský soud souhlasil s vydáním údajného teroristy do Alžírska

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Krajský soud v Bratislavě v pátek vyjádřil souhlas s vydáním mezinárodně hledaného Mustafy Labsího (38) do Alžírska. Labsí byl v roce 2005 v Alžírsku odsouzen v nepřítomnosti k doživotí za účast v teroristické skupině a za falšování dokladů. Labsí se může ještě odvolat ke slovenskému Nejvyššímu soudu a konečné rozhodnutí je na ministru spravedlnosti.

Článek

Alžír požádal o jeho vydání letos začátkem června. Podle prokurátora se Alžírsko zavázalo, že Labsí nebude po vydání fyzicky týraný a nebude ani odsouzený k smrti.

Labsí přijel na Slovensko nelegálně v roce 2006. Po vstupu na slovenské území byl Labsí umístěn v uprchlickém táboře ve městě Medveďovo. Na Slovensku má mít manželku a syna, kteří mají slovenské občanství. Labsí požádal na Slovensku o azyl. Jeho žádost však byla zamítnuta. Existuje podezření, že je napojen na teroristickou síť al-Kajda.

Labsího věznila už Velká Británie a Francie

Slovenská policie zadržela Labsího na základě mezinárodního zatykače loni v dubnu. Je údajně členem alžírské teroristické skupiny islámských radikálů GSPC (Salafistická skupina pro boj a kázání, která se letos přejmenovala na al-Kajda v islámském Maghribu).

V minulosti seděl za přípravu teroristických útoků ve vězení ve Velké Británii a ve Francii. Měl údajně cvičit teroristy, kteří v roce 2001 zaútočili na New York. Na Slovensku se pak údajně kontaktoval s Rabahem Kadrim, zatčeným v roce 2002 britskou policií okamžitě po příletu z Bratislavy do Londýna.

Reklama

Související články

Na Slovensku vězní teroristu z al-Kajdy

V bratislavském Justičním paláci vězní 37letého Alžírana Mustafu Labsího, který absolvoval výcvik v Afghánistánu a má kontakty na teroristickou síť al-Kajda....

Alžír požádal Slovensko o vydání teroristy

Alžír požádal Slovensko o vydání mezinárodně hledaného teroristy Mustafu Labsiho (37), který je zadržovaný ve vězení v bratislavském Justičním paláci. Labsi...

Terorista Labsí požádal na Slovensku o azyl

Alžířan Mustafa Labsí (37), který je zadržovaný v bratislavském Justičním paláci pro podezření z napojení na teroristickou síť al-Kajda, požádal na Slovensku...

Výběr článků

Načítám