Hlavní obsah

Na Ukrajině povládne oranžová koalice

Novinky, aš. Novinky, ČTK, ITAR-TASS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

V ukrajinském parlamentu se ve čtvrtek utvořila většinová koalice prozápadních sil. Tvoří ji Blok někdejší premiérky Julije Tymošenkové a proprezidentské uskupení Naše Ukrajina. Podpis koaliční dohody otevírá cestu ke jmenování nové vlády a jejího předsedy.

Článek

Podepsání smlouvy oznámili šéfové obou frakcí Julija Tymošenková a Vjačeslav Kirilenko. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko dokázal přesvědčit některé poslance své strany, aby s koalicí s Tymošenkovou souhlasili, teprve ve středu.

Blok Julije Tymošenkové má v parlamentu 156 křesel a Naše Ukrajina 72 křesel, což jim zajišťuje těsnou většinu 228 ze 450 křesel, i když ve volbách zvítězila proruská Strana regionů Viktora Janukovyče, která získala 175 křesel. Ta však nenašla vhodného partnera pro sestavení většinové koalice.

Obě uskupení nyní jednají o podobě nové vlády. Její podobu musejí oznámit do třiceti dnů. Nový parlament, vzešlý z předčasných voleb na konci září, se poprvé sešel teprve minulý pátek:

Nová koalice je staronová. Tymošenková a Juščenko se už na konci roku 2004 spojili v "oranžové revoluci" proti proruskému premiérovi Viktoru Janukovyčovi. Pak se ale rozhádali a Juščenko Tymošenkovou odvolal z premiérské funkce. Před zářijovými předčasnými volbami se oba rivalové okázale usmířili a slíbili, že po volbách uzavřou koalici jen mezi sebou navzájem. Dodrželi slib, že se nepřidají k proruskému Janukovyčovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám