Hlavní obsah

Slovenská opozice nedokázala odvolat předsedu parlamentu

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Předseda slovenského parlamentu Pavol Paška zůstává ve své funkci i po mimořádné úterní schůzi parlamentu, na níž se projednával opoziční návrh na jeho odvolání. Návrh opozice podpořilo v tajném hlasování 59 poslanců. Pro odvolání Pašky bylo potřebné získat minimálně 76 hlasů. HZDS se tedy zřejmě k opozici nepřidala.

Článek

Slovenská vládní koalice tak přestála další důležitou zkoušku po krizi z minulého týdne, kdy byl odvolán ministr zemědělství. Premiér a předseda strany Smer - sociální demokracie Robert Fico totiž před mimořádní schůzí parlamentu prohlásil, že pokud poslanci vládní Lidové strany HZDS Vladimíra Mečiara budou hlasovat za odvolání Pašky, vládní koalice končí.

Poslanci Mečiarovy strany se tak na začátku schůze pouze prezentovali, aby umožnili zahájení schůze, ale rozpravy se nezúčastnili.

Při koaliční krizi kolem odvolání ministra zemědělství snad poprvé v historii Lidové strany HZDS nepostupovala strana podle představ svého předsedy Vladimíra Mečiara.

Mečiar byl pro odchod z koalice

Bývalý slovenský premiér byl podle slovenských médií pro odchod strany z vládní koalice, ale na nátlak regionálních organizací nakonec HZDS v koalici zůstalo. "Mečiar obhajoval odchod do opozice, ale nakonec sklonil hlavu před Ficem," uvedl deník Pravda.

"Předseda byl nazlobený a rozrušený z průběhu koaličního jednání," přiznal poslanec HZDS Jozef Halecký. Podle politologů je rozhodnutí HZDS zůstat v koalici důkazem přetrvávající krize ve straně. "V krizových situacích dělá HZDS to, co chce premiér, nikoliv předseda strany," konstatoval politolog László Öllös. "Mečiar byl hluboce ponížen a při nejbližší příležitosti se bude chtít pomstít," domnívá se politolog Miroslav Kusý.

Podle některých členů HZDS se Fico v souvislosti se skandálem na Slovenském pozemkové fondu pokusil rozdělit HZDS. "Se stranou Smer- sociální demokracie premiéra Fica máme stejné voliče a Smer se je pokusil získat na svou stranu," uvedl člen vedení HZDS Stanislav Husár.

Osočování v médiích

Poslanec Ficovy strany Boris Zala se obádá, že praktiky HZDS budou i nadále způsobovat problémy v koalici. "Je nepřijatelné, když koaliční partner osočuje v médiích ministry za Smer  sociální demokracii," uvedl Zala v televizi TA3.

Odvolaný ministr zemědělství Miroslav Jureňa vzápětí zpochybnil upřímnost sociální politiky strany Smer. "Těžko se dělá sociální politika, když máte na ruce hodinky za milión korun," dodal na tiskovce z kravína.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám