Hlavní obsah

Při nepokojích na předměstí Paříže shořelo 63 aut

– PAŘÍŽ
Novinky, DPA, ČTK, BBC, aš, AFP

Druhou noc pokračovaly nepokoje na pařížském předměstí Villiers-le-Bel. kde mladí výtržníci útočili na policisty a zapalovali auta a budovy. V noci na úterý shořelo 63 vozidel včetně jednoho policejního auta, kamiónu a autobusu. Zraněno bylo 77 strážců pořádku, kteří proti výtržníkům nasadili slzný plyn.

Článek

Nepokoje byly mnohem mohutnější než v noci na pondělí, kdy bylo zničeno na třicet aut a kdy byly také vypáleny policejní stanice ve Villiers-le-Bel a sousedním Arnouville.

Mladíci házeli na hlídkující policisty nejen kamení a zápalné lahve, ale také po nich stříleli. Několik policistů bylo zasaženo broky, jeden byl zasažen do ramene kulkou větší ráže, uvedla policie s tím, že pět jejích příslušníků bylo zraněno vážně a tři skončili v nemocnici.

Mluvčí policejních odborů Synergie Bruno Beschizza řekl, že použitím lovecké zbraně byla překročena určitá hranice. Podle něj jde o "skutečnou městskou guerillu" a násilí dosáhlo "vyšší úrovně" než při předměstských nepokojích před dvěma lety.

Mladíci zapálili ve Villiers-le-Bal a sousedních předměstích Sarcelles, Garges-ls-Gonesse, Cergy, Ermont et Goussainville 63 aut, včetně jednoho policejního, kamiónu a prázdného autobusu. Zapálili také šest budov.

Policisté proti nim použili nejen slzný plyn, ale pokoušeli se je rozehnat i střelbou gumových projektilů. Podle policie bylo zadrženo šest výtržníků. Zatím není známo, zda byli někteří zraněni. Nepokoje pokračovaly až do rána a policie označuje situaci za výbušnou. V paměti jsou podobné nepokoje z prosince 2005, které se rozšířily na celou zemi a shořely tisíce aut.

Výtržnosti jsou reakcí na smrt dvou mladých motorkářů

Nepokoje vyvolala víkendová srážka policejního vozu s ukradeným malým motocyklem, na němž jeli velkou rychlostí dva mladíci ve věku 15 a 16 let. Jelikož neměli přilby, utrpěli těžká zranění, kterým podlehli cestou do nemocnice.

Místní obyvatelé viní z jejich smrti policisty, kteří byli na rutinní hlídce, ti však tvrdí, že mladíky nepronásledovali. Podle svědků policisté okamžitě přivolali na místo neštěstí záchranku, ale příbuzní to popírají a tvrdí, že strážci pořádku neudělali nic, aby pomohli umírajícím teenagerům.

Prokurátorka Marie-Therese de Givry, která nařídila vyšetřování, uvedla, že oba mladíci prudce zabočili a vjeli do cesty hlídkujícímu policejnímu vozu. Forenzní specialisté pak šetří zranění, která utrpěli 15letý Moushin a 16letý Larami

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám