Hlavní obsah

Fico chce odvolat ministra HZDS, Mečiar hrozí odchodem z koalice

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Premiér Robert Fico v pátek podal prezidentovi Ivanu Gašparovičovi návrh na odvolání ministra zemědělství Miroslava Jureni (HZDS). Vládní Lidová strana - HZDS Vladimíra Mečiara však za svým ministrem plně stojí. Ve čtvrtek v noci o tom rozhodl poslanecký klub HZDS na svém zasedání v Ružomberku. Jureňa je zapleten do skandálu s prodejem pozemků ve Vysokých Tatrách.

Článek

"Už si nemyslím, že tato koalice je to jediné správné a nemyslím si, že je to na celé čtyři roky," uvedl předseda HZDS Vladimír Mečiar. Zdůraznil, že Jureňa má plnou podporu strany.

"Premiér nedodržuje dohody a ministra křivě obvinil ze skutků, kterých se nedopustil. Z koaliční smlouvy někdo udělal cár papíru, podle toho se musíme zařídit," dodal Mečiar.

O setrvání nebo o odchodu z vládní koalice rozhodne HZDS na sobotním mimořádném sněmu.

Mečiar chce rozbít dobrou koalici, tvrdí Fico

"Návrh na odvolání ministra Jureni považuji za standardní politický krok, který v takovýchto situacích musí nastat. Považuji za velmi špatné, pokud předseda Lidové strany - HZDS uvažuje o rozbití dobré, sociálně orientované koalice, pouze pro skandální převody pozemků," komentoval postoj HZDS premiér Fico.

"Je velmi špatné a je mi to líto, že za skandál, který způsobili nominanti HZDS, táhne pan Mečiar celou svou stranu a své voliče do opozice. Nepamatuji si od roku 1989 situaci, kdy by odvolávání ministra za reální objektivní i subjektivní politickou odpovědnost, bylo spojované s možností rozpadu vládní koalice, která má jasný program a má širokou podporu veřejnosti," uvedl Fico.

Fico dodal, že i toto riziko bere na sebe. "Tento krok je daleko důležitější pro slovenskou politickou kulturu, než udržovat a každou cenu vládní koalici, o níž tvrdím, že je velmi dobrá. Na této koalici mi osobně velmi záleží, nikoliv však za každou cenu," dodal. Fico vyjádřil naději, že HZDS dá přednost pokračování vládní koalice.

Gašparovič: Jureňa měl rezignovat sám

Prezident Gašparovič vyjádřil zklamání, že Jureňa nepodal demisi sám. "Očekával jsem, že ministr přijme odpovědnost a bude nést důsledky," uvedl. Gašparovič věří, že koalice bude pokračovat. "Odvolání ministra jako jednotlivce není vyjádřením nedůvěry vůči straně," zdůraznil.    

V případě rozpadu vládní koalice se na Slovensku budou konat předčasné parlamentní volby. V takovém případě má Ficova strana Smer - sociální demokracie šanci k posílení své pozice. Její preference se dlouhodobě pohybují kolem 40 procent (ve volbách v roce 2006 získala 29% hlasů). Naopak, preference HZDS klesají.

Slovenskou vládní koalici rozklížil skandál s prodejem pozemků ve Vysokých Tatrách. Vedení Slovenského pozemkového fondu vrátilo restituentům z jižního Slovenska státní pozemky v hodnotě 1,5 miliardy korun ve Vysokých Tatrách. Restituenti pozemky obratem prodali firmě blízké Lidové straně HZDS Vladimíra Mečiara za 13 miliónů.

Premiér Fico označil tento postup za skandální. Zástupce HZDS Branislav Bríza ve fondu vzápětí rezignoval na svou funkci náměstka ředitele. Fico však chce dosáhnout také odchodu ministra zemědělství.

Reklama

Související témata:

Související články

Fico žádá demisi ministra zemědělství

Skandál s prodejem pozemků ve Vysokých Tatrách má další oběť a ohrožuje slovenskou vládní koalici. Slovenský premiér Robert Fico ve čtvrtek vyzval ministra...

Výběr článků

Načítám