Hlavní obsah

Chirac byl vyslýchán kvůli korupci

Novinky, ČTK, BBC, France 24

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac byl ve středu oficiálně vyslýchán pařížským soudem. Před soud se dostal kvůli údajné zpronevěře veřejných financí z doby, kdy byl pařížským starostou. Je to vůbec poprvé, kdy je bývalá hlava státu ve Francii vyšetřována.

Článek

V aféře jde o to, že pařížská radnice měla na přelomu 80. a 90. let na výplatní pásce několik lidí, kteří ve skutečnosti pracovali pro Chirakovu stranu Sdružení pro republiku (RPR), předchůdkyni dnešního vládního Svazu pro lidové hnutí.

Kvůli tomu už byla odsouzena řada osobností, včetně bývalého premiéra Alaina Juppého, který byl v dané době Chirakovým nejbližším spolupracovníkem na radnici i v RPR.

Chirac přišel v květnu o imunitu, když po dvanácti letech skončil v úřadu jako hlava státu. Ve středu čelil výslechu soudu celé tři hodiny. Podle jeho advokáta Jeana Veila bylo řízení vedeno v nejlepší možné atmosféře, řekl pro AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám