Hlavní obsah

Merkelová čelí změně klimatu ve vlastní koalici

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Listopadové mlhy přinesly v berlínské vládní čtvrti očividné ochlazení uvnitř týmu kancléřky Angely Merkelové. Nejprve se koaliční sociální demokraté (SPD) na sjezdu v Hamburku rozhodli zvolnit tempo reforem, načež přišla další Jobova zvěst: vládu opustil vicekancléř a ministr práce Franz Müntefering, jenž tlumil rozmíšky mezi kancléřkou a svou SPD.

Článek

"Osvědčil se jako stabilizátor. Představoval rozum v SPD. Dobře se mi s ním spolupracovalo," zhodnotila Merkelová svého spoluhráče v rudém dresu.

"Münte", jak mu familiárně přezdívají spolustraníci, řekl kancléřce sbohem z rodinných důvodů. Jeho manželka už několik let trpí rakovinou, nyní nemoc graduje.

Loučí se však i v době, kdy ho zdrtilo několik politických proher. Ve straně se neprosadil proti předsedovi SPD Kurtu Beckovi ve sporu o reformní odkaz kancléře Gerharda Schrödera označovaný jako Agenda 2010. Do Schröderova dědictví, pod něž se Müntefering podepsal, se stále častěji a hlasitěji strefovaly odbory i levé křídlo SPD, jež ho nepokrytě označuje za přítěž.

Navíc - zatímco koalice schválila Beckův požadavek na více peněz pro starší nezaměstnané, Münteferingův návrh, aby vláda zaměstnancům státní pošty zaručila minimální mzdu, skončil pod stolem. "Nesnáším, když někteří mí spolustraníci vystupují, jakoby se koalice proměnila v nepřátelský tábor", nechal se "Münte" slyšet.

Jak dlouho vydrží?

To, že Münteferinga nevystřídá ve vládě Beck, vypovídá mnohé o poměrech v koalici. Beck jako vicepremiér by musel respektovat souputnictví s kancléřčinou křesťanskou demokracií (CDU). V pozici zemského premiéra Porýní- Falce si ponechal volné ruce ke kritice Merkelové a dal současně najevo, že stojí o post uchazeče o kancléřský úřad za SPD ve volbách do Spolkového sněmu v roce 2009. Vždyť  i Kohl a Schröder přecházeli do kancléřského křesla z pozice šéfů zemských vlád.

Vypadá to tedy, jako by předvolební boj už začal. Britský deník Financial Times předvídá dokonce předčasný konec berlínské koalice. Vztahy jsou podle něj příliš napjaté, aby vydržely celé dva roky. Na to, že Němci půjdou volit dřív než na podzim 2009, si dokonce vsadil láhev luxusního šampaňského Veuve Clicquot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám