Hlavní obsah

Berlusconi vytvořil novou stranu, která má sjednotit pravici

Novinky, znk, ANSA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Bývalý ministerský předseda Silvio Berlusconi založil novou stranu, která chce sjednotit všechny politické subjekty na pravém středu. Cílem je v příštích parlamentních volbách porazit levici, která je v současné době u moci. Jeho opoziční partneři však jeho nápad odmítli.

Článek

Berlusconi oznámil vznik nové strany v neděli. "Dnes vzniká oficiálně nová velká strana: Strana svobody italského lidu," řekl několika desítkám svých stoupenců před stánkem své strany Forza Italia (Vzhůru, Itálie) v centru Milána. Dodal, že i Forza Italia se rozpustí v tomto hnutí.

"Pojďtě s námi proti dědulům v politice, vytvořme novou velkou stranu lidu," řekl Berlusconi a dodal: "Žádáme všechny, aby dali stranou jakýkoliv strach a zábranu: to je to, co lidé chtějí". Ustavující sjezd strany bude podle něj 2. prosince.

Berlusconi by si přál sjednotit různé malé strany pravého středu. Podle deníku Libero se k loňským volbám přihlásilo celkem 74 stran. O zpřehlednění politické situace se snaží i levice, která nedávno vytvořila Demokratickou stranu. Vní se spojily dvě velké formace, Levicoví demokraté a křesťanští demokraté La Margherita.

Berlusconim vedená koalice Dům svobody loni v parlamentních volbách podlehla levému středu v čele s bývalým předsedou Evropské komise Romanem Prodim. Italská opozice usiluje o vyvolání předčasných parlamentních voleb, o kterých je přesvědčená, že by vyhrála.

Spojenci proti

Přestože se o vzniku nového politického subjektu, který by dokázal sjednotit strany na pravém středu, mluví již dlouho, expremiér urychlil vývoj a svým prohlášením překvapil nejen oponenty, ale i jeho spojence Národní alianci (Alleanza nazionale) a Ligu severu (Lega Nord).

"V žádném případě," byla reakce předsedy Aliance Gianfranca Finiho na dotaz, jestli se jeho strana rozpustí v novém formaci. Podle něj byl návrh představen "plebiscitně a pomateně". "Nepovažuji se za dědulu," dodal.

Podle lídra Ligy Umberta Bossiho je nová strana "dárkem Prodimu. "My nejsme ideologickou stranou, nejsme levice nebo pravice, nemáme nepřátele. Máme pouze jeden cíl a tím je federalismus. Podle potřeby se přidáme k tomu, se kterým se nám jej podaří dosáhnout," řekl bývalý ministr práce za Ligu Roberto Maroni.

Reklama

Související články

Berlusconi chystá novou stranu

Bývalý italský premiér a nynější šéf opozice Silvio Berlusconi zakládá novou politickou stranu. Má se jmenovat Strana svobody a zahrnovat všechna uskupení...

Výběr článků

Načítám