Hlavní obsah

Němečtí studenti chystali střelbu na učitele a spolužáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLÍN NAD RÝNEM

Gymnázium Georga Büchnera v Kolíně nad Rýnem dnes zůstalo zavřené poté, co německá policie překazila dvěma studentům údajně chystaný masakr na její půdě. Starší z nich, který je už plnoletý, byl po celodenních výsleších nakonec propuštěn. Vyšlo totiž najevo, že oba potenciální pachatelé již před několika týdny svůj úmysl vzdali. Přesto mladší z nich po odhalení jejich záměrů spáchal sebevraždu skokem pod tramvaj.

Článek

"Osmnáctiletý zadržený objasnil, že čin nakonec spáchat nechtěl," řekl večer policejní mluvčí. Podle něj již proto policie nehodlá při zvažování případného obvinění proti němu klást mu za vinu přípravu masakru. "Právnicky se tomu říká, že se vzdal svého úmyslu," dodal mluvčí.

Dotyčný student kromě toho dobrovolně souhlasil s psychiatrickým vyšetřením. Podle informací zveřejněných v neděli večer německou policií se osmnáctiletý student gymnázia v kolínské čtvrti Weide a jeho o rok mladší kamarád připravovali zaútočit na spolužáky a učitele v úterý, na kdy připadá výročí jiné školní tragédie v Německu.

Loni 20. listopadu střílel na střední škole v Emsdettenu na severozápadě země bývalý žák tohoto ústavu a zranil 37 lidí. Po činu obrátil zbraň proti sobě.

O chystané střelbě se policie dozvěděla díky spolužákům mladšího z údajných strůjců, který umístil na internet fotografie z masakru na americké střední škole v Columbine, kde v roce 1999 dva studenti zastřelili 13 lidí.

Na podezřelý obsah jeho webových stránek žáci upozornili vedení školy, které si v pátek pozvalo mladíka na pohovor, jehož se účastnili i policisté. Student, kterého okolí označovalo jako nenápadného, prý slíbil nevhodné fotografie z internetu odstranit. Po odchodu ze školy ale podle očitých svědků záměrně skočil před tramvaj. Svým zraněním později v nemocnici podlehl.

Druhý mladík se přiznal

"Následné vyšetřování přivedlo kriminalisty na stopu jeho o rok staršího údajného komplice. Při domovní prohlídce u něj zajistili dvě plynové pistole, dvě kuše se 16 šípy a seznam se 17 jmény spolužáků a pedagogů, kteří měli být nejspíš jejich terčem," uvedl na tiskové konferenci velitel kolínského kriminálního úřadu Norbert Wagner.

Policie má prý také důkazy, že se chtěli vyzbrojit zápalnými láhvemi, takzvanými molotovovými koktejly.

Osmnáctiletý mladík se podle Wagnera při výslech k chystanému útoku přiznal. Jako důvod uvedl problémy ve škole - byl údajně vystaven šikaně od spolužáků. Dnes má podle německých internetových médií stanout před soudem, který rozhodne, zda bude obviněn z trestného činu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám