Hlavní obsah

V Bratislavě demonstrovala ultrapravice

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Svobodu slova a demokracii žádalo na sobotním shromáždění v Bratislavě několik desítek členů ultrapravicového seskupení Slovenská pospolitost - občanské sdružení. Při příležitosti 17. listopadu se příznivci ultrapravice sešli přímo před Prezidentským palácem. Akci monitorovaly početné hlídky policie.

Článek

"Toto není akce Slovenské pospolitosti. Iniciativa Za svobodu slova nám nabídla možnost vystoupit na jejich shromáždění," tvrdil vůdce Slovenské pospolitosti Ivan Sýkora. Na náměstí se však objevili převážně příslušníci Slovenské pospolitosti. Tentokrát ale neměli oblečené uniformy připomínající Hlinkovu gardu, jako před několika lety. Ministerstvo vnitra totiž Slovenské pospolitosti jako politické straně zrušila registraci. Členové se vzápětí zaregistrovali jako občanské sdružení.

:. Členové ultrapravicového seskupení Slovenská pospolitost měli před lety i své uniformy.

"Přišli jsme v tento památný den upozornit na porušování svobody slova a demokracie na Slovensku," uvedl Sýkora. Podle vůdce Slovenské pospolitosti je v zemi utiskovaná každá názorová opozice. "Dnešní demonstrace má upozornit na tyto problémy," dodal.

Sýkora uvedl, že neudržují kontakty s Českými gardami Národní strany. "Osobně jsme se ještě nesetkali. Jsme v kontaktu s Vlasteneckou frontou," řekl. Sýkora neodsuzuje ani Maďarskou gardu. "Nevidím žádný problém v tom, když si někdo chce chránit svůj názor a svůj národ," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám