Hlavní obsah

Fico a Mečiar si hrozí předčasnými volbami

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vládní koalice čelí zatím nejvážnějšímu sporu od loňského nástupu k moci. Premiér Robert Fico a předseda Lidové strany HZDS Vladimír Mečiar si vyhrožují předčasnými volbami.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Robert Fico

Článek

Spor způsobil postup Branislava Brízy ze Slovenského pozemkového fondu, kterého nominovala do úřadu HZDS a který převedl lukrativní státní pozemky ve Vysokých Tatrách v hodnotě 1,5 miliardy slovenských korun na restituenty z jižního Slovenska. Ti je vzápětí prodali za 13 miliónů korun firmě GVM, blízké HZDS. Fico uvedl, že pokud ministr zemědělství Miroslav Jureňa (HZDS) nedá věc do pořádku, Mečiarova strana nemusí zůstat v koalici.

Mečiar mu nezůstal nic dlužen a pohrozil premiérovi vyslovením nedůvěry v parlamentě. To by znamenalo pád vlády a předčasné volby. "Pokud za situace zaviněné stranou Smer-sociální demokracie vysloví předseda vlády nedůvěru ministru zemědělství, HZDS vysloví nedůvěru předsedovi vlády," vyhrožuje Mečiar.

Opozice označila konflikt za bouři ve sklenici vody. "Vykolíkovali si celé Slovensko a teď je to o tom, že každý chce ty kolíky posunout o kus dál v zahradě toho druhého," nechal se slyšet expremiér Mikuláš Dzurinda.

Reklama

Výběr článků

Načítám