Hlavní obsah

Novým slovinským prezidentem bude kandidát opozice

– LUBLAŇ

Novým slovinským prezidentem se stane kandidát levicové opozice Danilo Türk. V nedělním druhém kole voleb hlavy státu mu dalo hlas 68,6 procenta voličů, jeho rival Lojze Peterle získal 31,4 procenta. Sečteno je 90 procent hlasovacích lístků.

Článek

Peterle poblahopřál Türkovi k vítězství, které zároveň nepřímo označil za jasné hlasování proti nynější vládě. Türk to měl podle něj mnohem snazší, protože ho podporovala opozice a ve Slovinsku právě panuje velká nespokojenost s vládní politikou a hospodářskou situací.

Také vítěz voleb Türk přisoudil svůj triumf touze po změně, aniž by ho ale jasně spojil s vyjádřením voličské nespokojenosti s vládou.

"Bylo tu velmi silné přání něčeho nového," citovala Türka agentura APA. "Dnešek je svátkem pro demokracii. Jsem velmi šťastný z výsledků, které se rýsují. Chci být prezidentem, který sjednocuje lidi," řekl Türk novinářům již po zveřejnění odhadů.

Podle analytiků Türkovo vítězství potvrzuje rostoucí nespokojenost Slovinců s konzervativní vládou premiéra Janeze Janši a podpoří opoziční sociální demokraty před parlamentními volbami, které se mají konat na podzim příštího roku. Janšova popularita letos klesala na pozadí vytrvale rostoucí inflace poté, co Slovinsko v lednu zavedlo euro.

Türk nahradí na příštích pět let dosavadního prezidenta Janeze Drnovšeka, který se už o znovuzvolení neucházel. Zůstane tak neporušena tradice, že Slovinsko má od svého osamostatnění v roce 1991 vždy v čele levicového prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám