Hlavní obsah

Rakousko kvůli sněhu zavřelo několik silnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvykle husté sněžení, provázené na některých místech prudkým větrem, trvá v řadě oblastí střední Evropy i v neděli a způsobuje nadále vážné problémy v dopravě. Mnoho radosti zatím nepřineslo ani rekreantům, protože přívaly sněhu znemožňují úpravu svahů i příjezd do alpských středisek a vysoké lavinové nebezpečí znamená leckde zákaz lyžování.

Článek

V Rakousku se sněžení rozšířilo ze západních a středních částí země na celé území včetně východu a hlavního města Vídně. Za 48 hodin napadlo na některých místech až 150 centimetrů sněhu. Podle místních meteorologů se tak brzký a tak razantní nástup zimy vyskytuje jen jednou za 30 až 50 let.

Některé horské silnice zůstávají uzavřené, jiné jsou průjezdné jen se řetězy. Řidiči jsou však podle dosavadních zpráv poměrně opatrní a navzdory velkému množství nehod jsou počty obětí a zraněných zatím nižší než o běžném víkendu. Při nehodách souvisejících s povětrnostními podmínkami zahynuly v sobotu jen dva lidé.

Ve Vorarlbersku na západě Rakouska se až po mnohahodinovém úsilí podařilo dnes odpoledne obnovit silniční spojení se středisky Lech a Zürs. Spojení s nimi tak brzy na začátku sezóny bylo naposledy přerušeno v roce 1974. V Langenu už nasněžilo do dnešního dopoledne 147 a v Hochjochu 130 centimetrů nového sněhu. První velká lavina se zřítila z úbočí Schafbergu v oblasti Montafon. Zasypala jednoho člověka, kterého se však podařilo zachránit. Byly zaznamenány i menší sesuvy sněhu, které dočasně přerušily provoz na dvou silnicích.

V Salcbursku jsou neprůjezdné tři horské silnice, mnohé další úseky jsou sjízdné jen se řetězy. Velké dopravní potíže trvají i na Tauernské dálnici A10. I v horských údolích je zde už 30 až 60 centimetrů sněhu. Podle nejnovější předpovědi by mělo sněžit až do středy, zimní charakter by měl mít ale ještě celý příští týden. Také ve Štýrsku na jihu země napadlo za poslední dva dny místy až 120 centimetrů sněhu.

Tyrolsko sice hlásí menší hustotu sněžení, ale i tam jsou některé horské silnice nadále uzavřené. Dlouhé hodiny byla ucpaná i dálnice na Brennerský průsmyk.

Uzavřený je ale i průsmyk Pyhrn v Horních Rakousích. Ve všech vysokohorských oblastech trvá velké nebezpečí lavin, které je na pětistupňové škále hodnoceno stupni tři nebo čtyři.

Německo trápila bouře v Severním moři

Německo má v těchto dnech sice větší starosti s důsledky bouří na pobřeží Severního moře, ale i tam komplikuje na mnoha místech situaci také vydatné sněžení. Kromě Bavorska na jihu země zaznamenaly nezvyklou sněhovou nadílku například i Sauerland na západě, Duryňský les na východě a Hesensko v centrální části.

Sníh v berlínském parku. Foto: REUTERS/Tobias Schwarz

Předčasně se radovali lyžaři, kteří se po prvních příznivých zprávách zajeli do Alp k úpatí nejvyššího německého vrcholu Zugspitze. Tam sice napadlo 70 centimetrů nového sněhu, ale vleky nakonec nebyly uvedeny do provozu kvůli velmi špatné viditelnosti, prudkému větru a vysokému lavinovému nebezpečí. Podle vlekařů ale tvoří sníh dobrý základ pro zbytek sezony a provoz bude zahájen, jakmile se počasí zlepší.

Na bavorské straně Šumavy byla po vážné nehodě dočasně zablokována silnice z Deggendorfu k české hranici.

Zima vtrhla také na Slovensko, sněží v západní i centrální části země. Podle meteorologů by se i tam měl zimní ráz počasí udržet i v příštích dnech, koncem nadcházejícího týdne by měly dokonce přijít i silnější mrazy. Souvislá sněhová pokrývka by se měla udržet ve výškách nad 1000 metrů nad mořem. Silnice jsou zatím sjízdné, ale někde jen s obtížemi a trasa přes Donovaly na středním Slovensku byla uzavřena pro nákladní vozy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám