Hlavní obsah

Fin měl asi kontakt s Američanem chystajícím masakr

Právo, DPA, BBC, nek
HELSINKY

Šílený finský střelec Pekka-Eric Auvinen, jenž ve středu zmasakroval ve škole osm lidí a poté spáchal sebevraždu, byl údajně přes internet v kontaktu se čtrnáctiletým americkým chlapcem, který měl podobné úmysly.

Článek

Soudí tak finští specialisté na počítačovou kriminalitu. Oním Američanem má být Dillon Cossey, jejž zatkla v říjnu policie pro podezření, že plánoval masakr na škole ve Philadelphii ve státě Pensylvánie.

Auvinen navíc jako hudební doprovod na svůj klip na internetovém serveru YouTube použil píseň skupiny, kterou si oblíbila i dvojice pachatelů střelby na denverské střední škole Columbine, při níž v roce 1999 zabili 14 lidí.

Bral antidepresiva, přítelkyně s ním stopla komunikaci

Auvinen, jak potvrdili jeho spolužáci, bral antidepresiva a okolí ho považovalo za outsidera. Několikrát se prý stal i obětí šikany. Šlo jinak o inteligentního člověka, kterého fascinovaly zbraně, válečné počítačové hry, revoluční myšlenky všeho druhu a údajně se nijak netajil obdivem k Hitlerovi a Stalinovi.

Vyšetřování dále ukázalo, že Auvinen si v Dánsku našel přítelkyni, udržoval s ní kontakt výhradně přes internet. V září s ním však přestala komunikovat, protože si našla nového přítele, příslušníka neonacistické scény. Některá finská média spekulují, že právě tento moment jej mohl přimět k tomu, aby způsobil krveprolití.

Psychoterapeutka: útoků bude přibývat

V pátek se ve Finsku rozšířily pověsti, že se chystají další podobné masakry. Hrozby se objevily na internetu, policie je však vyhodnotila jako bezpředmětné. Současně potvrdila, že výhrůžky se týkaly dvou škol v helsinské aglomeraci, z nichž jedna dala studentům raději volno. Obě školy policisté prohledali.

V souvislosti s posledními událostmi včera finská vláda oznámila, že zpřísní podmínky pro držení střelných zbraní. "Vláda je připravena schválit návrh, podle něhož lidé mladší osmnácti let budou moci používat zbraň jen pod dohledem rodičů nebo dospělých," uvedla mluvčí kabinetu Sanna Kangasharjuová. Finsko má v tomto ohledu jedny z nejliberálnějších zákonů. Střelné zbraně si Finové mohou pořizovat a používat už od 15 let. I Auvinen svůj čin spáchal legálně drženou pistolí.

Podle německé psychoterapeutky Aliny Wilmsové bude školních masakrů přibývat. Vyplývá to prý stále rostoucí frustrace a stresu, v nichž lidé v moderní společnosti žijí a jimž se neučí čelit. Také pozornost médií věnovaná takovým událostem má "zásluhu" na jejich množení, protože pachatelé mohou počítat s určitou formou posmrtné "slávy", řekla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám