Hlavní obsah

Zemřelo i druhé oddělené siamské dvojče

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Také druhé oddělené siamské dvojče Michal Müller prohrálo svůj boj život. Jak oznámil primář chirurgie Dětské fakultní nemocnice v Bratislavě Vladimír Cingel, půlroční Michal zemřel v pátek večer. Jeho bratr Marek zemřel 4. října na následky infekce, poškození mozku a pooperačních komplikací.

Článek

Stav Michala by kritický několik dní, během pátku se ještě zhoršil. Pak nastal dominový efekt, když mu postupně selhávaly orgány.  "Asi ve tři čtvrtě na šest zemřel," uvedl Cingel. Bezproštřední příčinou bylo selhání jater, ledvin a mozku.

Lékaři už ve čtvrtek na tiskové konferenci konstatovali, že Michalovy vyhlídky na přežití se každým dnem snižují.

Půlroční Michal byl více než 50 dní po oddělující operaci v hlubokém umělém spánku. Jeho srdce i játra pracovala dobře, ale limitujícím faktorem byl trávící trakt. Od narození byl vyživovaný nitrožilně a trávící trakt se nečinností dál oslaboval.

"Bohužel, nezaznamenali jsme žádné významnější pozitivní signály, že by jeho organismus měl vnitřní kapacitu podílet se na regeneračním procesu," konstatoval ve čtvrtek ošetřující lékař Tibor Šagát. Michal měl vrozenou vadu, délka jeho tenkého střeva dosahovala délky jen 25 centimetrů. Děti v jeho věku mají tenké střevo dlouhé 1,5 metru.

Michalův půlroční organismus byl zatížený dvacetihodinovou operací, při níž ho oddělili od bratra Marka. Lékaři a rodiče vkládali naděje do Michala, u něhož infekce postupně ustoupila a jeho organismus se celkově zdál silnější.

Bratři se narodili 11. dubna 2007 a byli srostlí břichem a částí hrudníku. Lékaři je oddělili v průběhu náročné dvacetihodinové operace 14. a 15. září. Bez operace neměl ani jeden z chlapců naději na přežití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám