Hlavní obsah

Kaczyński jmenoval Tuska novým polským premiérem

VARŠAVA

Polský prezident Lech Kaczyński v pátek jmenoval šéfa liberální Občanské platformy (PO) Donalda Tuska premiérem. Liberálové před necelými třemi týdny s převahou vyhráli předčasné parlamentní volby. Vládnout chtějí společně s Polskou lidovou stranou (PSL).

Článek

Padesátiletý Tusk usedá na premiérské křeslo po Jaroslawu Kaczyńském, který je dvojčetem prezidenta. Kaczyńského konzervativní Právo a spravedlnost po dvou letech vlády odešlo do opozice, kde je ještě postkomunistická koalice Levice a demokrati (LiD).

Jména ministrů nové vlády oznámí Tusk zřejmě na středečním zasedání dolní komory parlamentu. S šéfem lidovců a nejspíš budoucím vicepremiérem a ministrem hospodářství Waldemarem Pawlakem prý Tusk dohodl již téměř veškeré podrobnosti koalice.

Platforma voličům mimo jiné slíbila, že se bude snažit o rychlé ukončení mise polských vojáků v Iráku, urychlí stavbu dálnic a stadionů, zjednoduší byrokratický aparát a zlepší vztahy Polska například s Evropskou unií nebo Německem.

Dnešní jmenování Tuska zároveň znamená konec vlády zřejmě nejslavnějších polských dvojčat. Kaczyńským zůstává do roku 2010 prezidentské křeslo. Prezidentský palác se tak podle politologů může stát tvrzí Práva a spravedlnosti. Lech Kaczyński už naznačil, že se mu nelíbí některá jména příštích ministrů. Vetovat prezident může některé zákony. Podle Tuska spolupráce nemusí být vřelá, ale důležité je, aby byla korektní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám