Hlavní obsah

Bouře v Severním moři zvedá masy vod, Nizozemci uzavřeli hráze

LONDÝN/ROTTERDAM

Británie a Nizozemsko se připravovaly na mohutné záplavy, které může v pátek přinést bouře nad Severním mořem. Nizozemsko v noci poprvé v historii uzavřelo gigantické protipovodňové zábrany, vybudované v uplynulých desetiletích. Hladina moře stoupla o tři metry nad normál a může ještě růst. Británie evakuuje oblasti na východě země. Příchod bouře očekává také Norsko a Německo. Hladina Labe může stoupnout o dva metry.

Článek

Pobřeží Nizozemska bičovaly po celu noc desetimetrové vlny, ale zatím nezpůsobily větší problémy. V Harlingenu stoupla hladina moře o 3,4 metru nad průměr a voda zaplavila sklad ryb. U Rotterdamu pak stoupla voda na 2,84 metru nad normál a v Zeelandu na 3,43 metru nad průměr. V Brabantsku vichr a padající stromy poškodily střechu i auta. Během dopoledne může voda stoupnout až na 4 metry nad normál.

Varování před záplavami bylo vydáno pro Nizozemsko a východní pobřeží Velké Británie. Holandské ministerstvo dopravy uvedlo, že je to poprvé od roku 1976, kdy bylo vydáno varování pro celé pobřeží Severního moře. Ohroženo je i Německo, Norsko a Dánsko.

V Nizozemsku uzavřeli betonové zdvižné hráze na přístupech k rotterdamskému přístavu, které byly vybudovány v 90. letech a ještě nikdy se nepoužily,  a také u Oosterschelde a Hartelu. Rotterdam bude uzavřen do 18 hodin SEČ. Jen brána v kanálu Nieuwe se zavírá 1,5 hodiny.

Třetina území Nizozemska je pod úrovní hladiny moře.

Ohrožený východ Británie

V pátek už moře zaplavilo Great Yarmouth. Hladina vody na východoanglickém pobřeží dopoledne stoupla o 275 centimetrů nad normál. Podle britských meteorologů je to však méně, než očekávali. A vlny dosáhly vrcholu ráno kolem osmé. Úřady proto povolily otevřít i velkou protipovodňovou zábranu na Temži před Londýnem, kterou nařídily z preventivních důvodů v noci zavřít.

Nejnaléhavější varování před možnými povodněmi bylo vydáno pro pobřeží východní Anglie a hrabství Kent. Obyvatelé domů v ohrožených místech byli vyzváni, aby je opustili, v rekreačních střediscích je zřizováno náhradní ubytování. Velká protipovodňová zábrana na Temži, takzvaná Temžská bariéra před Londýnem, byla uzavřena stejně jako dartfordská v případě, když byla hladina půldruhého metru nad normálem.

Vichr na Orknejích a Shetlandách dosáhl rychlosti 145 kilometrů za hodinu.

Moře vzedmuté bouří zaplavilo Great Yarmouth. REUTERS/Darren Staples

V Británii a v Nizozemsku jsou opatření největší, protože v obou zemích v roce 1953 přílivová vlna zvednutá bouří zabila dohromady 2000 lidí.

V Labi může stoupnout voda o dva metry

Příchod bouře a velké vody z moře očekávají také Norsko a Německo, kam by však povodňová vlna měla dorazit až během dne. Norské úřady se rozhodly před bouří předem evakuovat řadu těžebních plošin v pobřežním šelfu, což způsobilo dočasné snížení těžby ropy a plynu.

V Německu zastavily úřady lodní dopravu na Východofríské ostrovy, jejichž obyvatelé dostali varování před živly. Nejvíce ohrožená je oblast mezi řekami Emže a Labe. Námořní a hydrografický ústav v Hamburku upozornil, že masy vody natlačené případně větrem do nálevkovitého ústí Labe by mohly způsobit záplavy i hlouběji ve vnitrozemí. Není vyloučeno zvednutí hladiny vody v ústí Labe až o dva metry. V Emdenu poblíž hranice s Nizozemskem by mohla řeka Emže stoupnout až o tři metry.

Reklama

Výběr článků

Načítám