Hlavní obsah

Stav druhého odděleného dvojčete je kritický

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Stav odděleného siamského dvojčete Michala Müllera je mimořádně kritický. Jeho střevo nepracuje a opakovaně se na něm dělají otvory. S odvoláním informace od rodičů o tom informuje páteční vydání deníku Nový čas.

Článek

Podle deníku není možné opakující se perforace střeva dál operovat. Michal se podrobil celkem pěti operacím, kdy bylo potřebné zabránit tomu, aby se obsah střev dostával do břišní dutiny. Michal má vrozenou vadu, když jeho tenké střevo dosahuje délky jen 25 centimetrů. U zdravého dítěte v jeho věku dosahuje tenké střevo délky až 1,5 metru.

Michalův půlroční organismus je rovněž zatížený dvacetihodinovou operací, při níž ho oddělili od bratra Marka. Ten zemřel 4.října na následky infekce, poškození mozku a pooperační komplikace. Lékaři a rodiče vkládali naděje do Michala, u něhož infekce postupně ustoupila a jeho organismus se celkově zdál silnější.

Matka se smiřuje s osudem

Podle Nového času se už rodiče pomalu smiřují s tím, že ztratí i druhého syna. "Pomalu se smiřujeme s tím, že v nebi budeme mít nejen jednoho, ale dva andělíčky. Když jsme přišli o Marečka, doufali jsme, že alespoň Miško zůstane s námi. I když byl jeho stav vážný a jeho krátké střevo mu museli lékaři stále operovat, doufali jsme ve šťastný konec. Pro matku je mimořádně těžké dívat se, jak její dítě odchází. Pokud má zemřít, prosím Boha, aby se netrápil a odešel pokojně," cituje deník matku.

Údajně už ani lékaři nedávají Michalovi šanci k přežití. "K jeho stavu se staví realisticky. Je údajně tak vážný, že se chirurgicky už nedá řešit," dodává matka.

Pesimističtí lékaři

Dětská fakultní nemocnice v Bratislavě na své internetové stránce označuje stav Michala za kritický. Lékaři už před časem přiznali, že ztrácejí optimismus. "Jsem na straně pesimistů. Jeho naděje jsou velmi malé," uvedl ošetřující lékař Tibor Šagát. Konstatoval, že pokud v krátké době nenastane pozitivní změna v zažívacím traktu, Michalovy vyhlídky jsou špatné. Primář chirurgie Vladimír Cingel uvedl, že pro Michala je krátké tenké střevo limitujícím faktorem.

Bratři se narodili 11. dubna 2007 a byli srostlí břichem a částí hrudníku. Lékaři je oddělili v průběhu náročné dvacetihodinové operace 14. a 15. září. Bez operace neměl ani jeden z chlapců naději na přežití.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Výběr článků

Načítám