Hlavní obsah

Britská policie v roce 2005 zastřelila Brazilce protizákonně

LONDÝN

Soud v Londýně ve čtvrtek rozhodl, že londýnská policie porušila zákon, když v červenci 2005 zastřelila v metru Brazilce Jeana Charlese de Menezese. Policisté ho považovali za teroristu a podezírali ho z účasti na bombových útocích. Muž byl ale nevinný a na místě se ocitl jen náhodou.

Článek

Brazilského elektrikáře Menezese zastřelili policisté pronásledující teroristy, kteří se 21. července 2005 pokusili v metru a v autobusu spáchat atentáty. Jejich nálože naštěstí selhaly. Menezes byl zastřelen na stanici metra Stockwell sedmi ranami.

Bezprecedentní a kontroverzní proces byl zahájen poté, co žalobci oznámili, že žádný ze zasahujících policistů nebude souzen za smrt elektrikáře. Místo toho byl souzen samotný úřad za to, že při pronásledování sebevražedných atentátníků selhal při ochraně veřejnosti. Metropolitní policie může čelit neomezené pokutě.

Scotland Yard během procesu vehementně popíral veškerá obvinění s tím, že není co šetřit. Žalobkyně Clare Montgomeryová ale porotě řekla, že šéfové Scotland Yardu se dopustili řetězu chyb, které vyvrcholily při akci 22. července. kdy Menezes zahynul.

Série chyb policie

Detektivové, kteří v souvislosti s atentáty právem podezírali Osmana Hussaina, obklíčili blok, v němž bydlel tento muž. Ve stejném bloku ale bydlel i Menezes. Když brazilský elektrikář opustil v 9:30 dům, tak si policisté nebyli jisti, zda právě on není podezřelým. Detektivové se navíc nedrželi odsouhlaseného plánu a střelci byli nedostatečně informováni a nacházeli se na nesprávném místě. Výsledkem byla tragédie, kdy Menezese zastřelili před očima cestujících a stříleli i ve chvíli, kdy už byl zneškodněn.

Šéf Metropolitní policie Ian Blair už před zahájením procesu varoval, že vynese-li soud verdikt vinen, může to mít neblahý vliv na práci policie. Podle něj se policisté ocitnou v obtížné pozici, protože se budou obávat, aby náhodou neporušili zákon.

Reklama

Výběr článků

Načítám