Hlavní obsah

Rusko chce před volbami nasadit uzdu pozorovatelům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se snaží o "bezprecedentní" kontrolu pozorovatelů při plánových prosincových parlamentních volbách. Oznámili to ve středu představitelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Článek

Pozorovatelé obdrželi od Kremlu dopis, který je vyzývá ke konzultacím ohledně zredukování počtu členů jejich delegace. Moskva chce také předem vědět přesné personální složení týmu pozorovatelů.

"Moskva je připravena k dialogu o složení mise..., která by mohla mít až 70 lidí," píše se mimo jiné v dopise zaslaném Kremlem. Na minulé parlamentní volby v Rusku přitom dohlíželo 465 delegátů.

"Jde o neobvyklý postup," reagovala na dopis mluvčí OBSE s tím, že kroky navrhované Ruskem by mohly pozorovatelům vážně zkomplikovat jejich práci.

OBSE posílá často své pozorovatele k volbám po celém světě, a to na pozvání hostitelské země. Naposledy se tak stalo tento měsíc v Polsku. Organizace obvykle o složení a velikosti své delegace diskutovat nemusí, ruská výzva je podle ní bezprecedentní.

"Musíme zvážit, co všechno to může znamenat, řekla mluvčí OBSE.

Podle odhadů se vítězem nadcházejících ruských voleb stane blok loajální prezidentu Vladimiru Putinovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám