Hlavní obsah

Britského ministra v USA prohledali jako teroristu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/WASHINGTON

První britský ministr muslimského vyznání Shahid Malik, vyjádřil v pondělí "hluboké zklamání" kvůli tomu, že byl v neděli na washingtonském letišti zadržen a prohledáván jako potenciální terorista. Vracel se do vlasti z jednání o boji s terorismem na americkém ministerstvu vnitřní bezpečnosti.

Článek

Malik byl zadržen se dvěma dalšími muslimy na washingtonském Dullesově letišti a jeho příruční zavazadla byla prohledána s odůvodněním, že je nutné ověřit, zda nepřeváží výbušniny.

"Jsem hluboce zklamán," prohlásil Malik po příletu domů. Připomněl, že totéž se mu stalo v USA už loni na newyorském letišti JFK. Americké úřady se mu tehdy omluvily a ubezpečovaly jej, že se tak stalo omylem, který se již nebude opakovat.

"Na tento přehmat z loňského listopadu jsem již zapomněl a odpustil jsem jej, ale skutečně jsem přesvědčen, že britským ministrům a členům parlamentu by měla být na amerických letištích poskytována stejná míra respektu a důstojnosti, jaká je prokazována našim kolegům z amerického Senátu a Kongresu," řekl poté, co byl zadržen letištní bezpečnostní službou.

"Je zřejmé, že v incidentu nebyl špatný úmysl, ale musí být řečeno, že americký systém (prověřování bezpečnosti) nebudí důvěru," dodal k incidentu.

Malik je prvním muslimským ministrem v britské vládě. Je pověřen částí rezortu mezinárodního rozvoje. Hlavním ministrem rezortu je Douglas Alexander, podle britských zvyklostí však jeho zástupce pověřený konkrétní částí rezortu (jako Malik) má také titul ministra, nikoli náměstka.

Reklama

Výběr článků

Načítám