Hlavní obsah

Ministři v Praze potvrdili vstup Česka do Schengenu před Vánocemi

PRAHA

Vstup ČR a dalších nových členských zemí EU do Schengenského prostoru se uskuteční dřív, než bylo plánováno. Kontroly na hranicích by měly skončit 21. nebo 22. prosince. Už dříve avizovaný termín potvrdilo páteční zasedání ministrů vnitra zemí EU v Praze.

Článek

Setkání ministrů probíhá do soboty v prostorách Pražského hradu a je posledním k otázce rozšíření schengenského prostoru před listopadovým zasedáním Rady pro spravedlnost a vnitřní věci. Pátečního jednání se zúčastnilo sedm evropských ministrů vnitra.

Původně se předpokládalo, že kontroly na vnitřních pozemních hranicích Česka se soudními státy budou zrušeny v poslední den roku. Na počátku října ale uvedl portugalský ministr vnitra Rui Pereira, že se tak může stát i o deset dní dříve. To potvrdilo páteční pražské jednání. Kontroly na letištích potrvají do jara.

Kromě ČR a Slovenska se krok týká Polska, Maďarska, Slovinska, Estonska, Lotyšska, Litvy a Malty. Kypr požádal o roční odklad svého vstupu do Schengenu, protože potřebuje delší přípravu.

Česko je na změny připraveno

Systém Schengen se jmenuje podle vesnice v Lucembursku, kde byla v roce 1985 smlouva o volném pohybu osob uvnitř EU podepsána. Do systému je zatím zapojeno 13 zemí EU (bývalá "patnáctka" bez Británie a Irska) a Norsko a Island.

Do Česka přijelo koncem září 14 odborníků, aby zde naposledy vyzkoušeli jeho připravenost na vstup do schengenského prostoru volného pohybu. Kontrolu zaměřili na využívání Schengenského informačního systému (SIS), který obsahuje například údaje o hledaných, pohřešovaných a nežádoucích osobách a o odcizených vozidlech, dokladech či zbraních.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám