Hlavní obsah

Rusko odmítlo návrhy USA, radar v ČR nechce

NOORDWIJK

Ruský ministr obrany Anatolij Serďukov označil ve čtvrtek návrhy USA ohledně plánované radarové základny v Brdech za nepřijatelné. USA navrhly Rusku možnost vysílat na základnu pozorovatele. Protiraketový štít by navíc nebyl aktivní, dokud se neprokáže raketová hrozba z Íránu. Serďukov tak podle agentury ITAR-TASS učinil na zasedání ministrů zemí NATO a Ruska v Nizozemsku.

Článek

O návrhu zaktivnit štít, až v případě hrozby, se začátkem týdne zmínil americký ministr obrany Robert Gates při návštěvě Prahy. Moskvu však neuspokojil a Rusko se nadále k plánu umístění radarové základny v ČR a antiraket v Polsku staví odmítavě.

"Všechno, co nám navrhovali, nás přinejmenším neuspokojuje. Zůstáváme na své pozici, i když se mi zdá, že Američané začali lépe chápat naše obavy," citovala Serďukova ruská agentura.

Kompromisní návrhy ze strany Spojených států kritizovala řada českých politiků od opozičního poslance Lubomíra Zaorálka (ČSSD) po bývalého prezidenta Václava Havla.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) naopak ve čtvrtek v České televizi připustil, že by v případě vybudování radaru na Brdsku vláda mohla souhlasit s občasnou účastí ruských kontrolorů při jeho provozu. Odmítl ale spekulace o neustálém dohledu "vojsk"a zdůraznil, že současné vyjednávací debaty jsou opozicí zbytečně dramatizovány.

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) zase uvedla, že "možnost, že by Rusko mělo možnost radar kontrolovat, je návrhem k diskusi, který zatím nemá žádné jasné kontury." Doplnila, že Američané Rusku zdůraznili, že podmínkou je český souhlas.

Plánovaný protiraketový štít USA ve střední Evropě má sloužit zejména k ochraně amerického území před možným raketovým útokem ze strany tzv. darebáckých států, jako Írán či KLDR. Systém by měl být ale začleněn i do obranného systému NATO. Rusku se plán Američanů nezamlouvá, tvrdí, že systém je namířen proti němu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám