Hlavní obsah

OBRAZEM: Střety maďarských radikálů s policií

– BUDAPEŠŤ

Maďarská policie v noci na úterý rozehnala protivládní demonstraci více než tisícovky příslušníků krajně pravicových hnutí. Protestní pochod zamířil k budově budapešťské opery, kde premiér Ferenc Gyurcsány právě pronášel projev k výročí protikomunistického povstání v roce 1956.

Článek

Demonstranti házeli na policisty zápalné láhve a kameny. Při střetu demonstrantů a policie bylo lehce zraněno pět lidí, uvedl mluvčí záchranné služby v Budapešti.

:. Mezi zraněnými byli i tři fotografové. Na snímku fotograf agentury Reuters Lászlo Balogh. Foto: ČTK/AP/ Petr David Josek

Protestující se sešli dříve odpoledne k povolené demonstraci v centru města, pak se ale vydali na zhruba kilometrový pochod k budově opery, který jim policie zakázala. Podle médií šlo o příslušníky několika krajně pravicových hnutí - hlavním pořadatelem bylo Maďarské hnutí sebeobrana, akce se ale zúčastnili i nacionalisté z Hnutí Za lepší Maďarsko, jež se také označuje zkráceným názvem Jobbik, nebo z mládežnického Hnutí 64 žup.

:. Policejní oddíly těžkooděnců v ulicích města. Foto: ČTK/AP/ Petr David Josek

Počet demonstrantů se podle různých zdrojů pohyboval od několika stovek až ke třem tisícům. Policie množství protestujících odhadla na 1 500.

:. Policisté se kryjí před explozí výbušné láhve. Foto: ČTK/AP/ Petr David Josek

Agentura Reuters uvedla, že účastníci demonstrace převraceli auta a používali je jako barikády, na policisty házeli lahve, ale i Molotovovy koktejly.

:. Demonstranti utíkají před vodním dělem. REUTERS/Karoly Arvai

Před rokem maďarská metropole zažila několikatýdenní masové nepokoje provázené střety s policií, které si vyžádaly zraněné. Lidé tehdy demonstrovali proti vládě a žádali odstoupení socialistického premiéra Gyurcsánye. Protesty následovaly poté, co se na veřejnosti objevila tajná nahrávka premiérova projevu, v němž přiznal, že strana lhala o skutečném stavu ekonomiky země, aby zvítězila ve volbách v dubnu 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám