Hlavní obsah

V ulicích Budapešti opět vzplály pouliční boje

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V centru Budapešti došlo v pondělí večer ke srážkám mezi pravicovými výtržníky a policií. Asi dva tisíce demonstrantů staví v ulici Nagymező barikády, házejí na policisty kameny a tzv. molotovovy koktejly. Policisté odpovídají vodními děly a slzným plynem.

Článek

Podle Maďarské televize se výtržníkům podařilo zapálit vodní dělo a několim parkujících automobilů. V ulicích jsou stovky policistů a příslušníků speciálních jednotek.

Demonstrace začala večer před budovou veřejnoprávní Maďarské televize na Náměstí svobody, kde se konala akce ultrapravice u příležitosti 51. výročí protikomunistické revoluce v roce 1956. Asi 2000 účastníků se následně vydalo na pochod před budovu Státní opery, kde u příležitosti státního svátku bude mít projev premiér Ferenc Gyurcsány. Policie oznámila, že pochod demonstrantů centrem Budapešti není povolen, protože by bránil dopravě.

Rovněž před rokem se demonstrace u příležitosti výročí revoluce z roku 1956 změnila v pouliční boje výtržníků a policie. Policie tehdy použila vodní děla, slzní plyn a gumové projektily. Násilnosti v centru Budapešti pokračovaly několik nocí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám