Hlavní obsah

Stav odděleného dvojčete Michala je nadále kritický

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Zdravotní stav odděleného siamského dvojčete Michala Müllera se ani po víkendu nezlepšil a je nadále kritický. Oznámila to v pondělí Dětská fakultní nemocnice v Bratislavě na svých internetových stránkách. Lékaři v pátek na tiskové konferenci přiznali, že už ztrácejí optimismus.

Článek

"Jsem na straně pesimistů. Jeho naděje jsou velmi malé," přiznal ošetřující lékař Tibor Šagát. Konstatoval, že pokud v krátké době nenastane pozitivní vývoj především v zažívacím traktu, Michalovy vyhlídky jsou špatné. Primář chirurgie Vladimír Cingel uvedl, že Michalovo tenké střevo dosahuje délky pouhých 25 centimetrů. "V tomto věku mají děti tenké střevo o délce jeden a půl metru. U Michala je to vrozená vada a je to pro něho limitující faktor," uvedl.

Michal od oddělení překonal už pět operací střev, na nichž vznikaly otvory a obsah střev se dostával do břišní dutiny.

Druhé dvojče Marek zemřelo před dvěma týdny na následky pooperačních komplikací, infekce, selhání životně důležitých orgánů a poškození mozku. Bratři se narodili 11. dubna 2007 a byli srostlí břichem a částí hrudníku. Lékaři je oddělili v průběhu náročné dvacetihodinové operace 14. a 15. září. Bez operace neměl ani jeden z chlapců naději na přežití.

Matka cítí, že Michala ztrácí

Matka siamských dvojčat přiznává, že u Michala začíná mít podobné pocity jako u Marka. "Cítím, že ho ztrácím. Mám pocit, jakoby ho Marek volal k sobě do nebe. Moc si však přeji, aby se uzdravil," uvedla Marianna Müllerová pro deník Nový čas.

Matka často stojí u Michalovy postýlky a povzbuzuje ho, aby nepřestal bojovat. "Vím, že je už unavený. Vždyť zvládnout tolik operací za jeho krátký život vůbec není jednoduché. Bojím se, aby ho nic nebolelo. Lékaři mě ubezpečují, že žádnou bolest necítí," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Výběr článků

Načítám