Hlavní obsah

V případě odděleného Michala lékaři ztrácejí optimismus

Právo, Ivan Vilček(Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Stav odděleného siamského dvojčete Michala Müllera je nadále velmi vážný a jeho šance na přežití se snižují. "Jsem na straně pesimistů. Jeho naděje jsou velmi malé. Jsme z toho všichni smutní," přiznal na páteční tiskové konferenci ošetřující lékař Tibor Šagát.

Článek

Konstatoval, že pokud v krátké době nenastane pozitivní vývoj především v zažívacím traktu, Michalovy vyhlídky jsou špatné. "Nikdy neskládáme zbraně, ale tenké střevo je stejně důležitý orgán, jako srdce," konstatoval Šagát. Primář chirurgie Vladimír Cingel uvedl, že Michalovo tenké střevo dosahuje délku pouhých 25 centimetrů. "V tomto věku mají děti tenké střevo o délce jeden a půl metru. U Michala je to vrozená vada a je to pro něho limitující faktor," uvedl.

Lékaři v souvislosti se středeční operací břicha uvedli Michala opětovně do umělého spánku. "Proces postupného probouzení z umělého spánku jsme přerušili," dodal Šagát. Lékaři přiznali, že chirurgicky mohou Michalovi pomáhat, ale přetrvávající těžký stav jeho organismus vyčerpává. "On už vyčerpal své rezervy a nebýt léků, situace by byla ještě mnohem horší," řekl Šagát.

Michal od oddělení překonal už pět operací střev, na nichž vznikaly otvory a obsah střev se dostával do břišní dutiny. 

Od oddělení siamských dvojčat Michala a Marka uplynulo 33 dní. Marek zemřel před dvěma týdny na následky pooperačních komplikací, infekce, selhání životně důležitých orgánů a poškození mozku. Bratři se narodili 11. dubna 2007 a byli srostlí břichem a částí hrudníku. Lékaři je oddělili v průběhu náročné dvacetihodinové operace 14. a 15. září. Bez operace neměl ani jeden z chlapců naději na přežití.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Výběr článků

Načítám