Hlavní obsah

Země EU se dohodly na nové reformní smlouvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LISABON

Evropská unie se v noci ze čtvrtka na pátek dohodla na nové smlouvě, která má nahradit odmítnutou euroústavu. Nejvíce výhrad měli při jednání Italové a Poláci. Smlouva by měla reformovat unijní instituce a nové zavede.

Článek

Dokument musí ještě ratifikovat všechny země EU - zřejmě však k němu nebudou vyhlašovat referendum. Právě na hlasování lidu ve Francii a Nizozemí zkrachovala před lety připravovaná euroústava.

Dokument počítá s novou funkcí předsedy Evropské rady, sníží se také počet členů Evropské komise. EU má mít nově funkci ministra zahraničí, i když formálně se mu tak říkat nebude. Rozšíří se také počet oblastí, v nichž bude stačit souhlas většiny, nikoliv všech států.

K připravenému návrhu měli největší výhrady Italové. Vadilo jim, že s reformou Evropského parlamentu ztratí šest křesel. Po sedmi hodinách dohody ale mohou slavit, získali dokonce jedno křeslo navíc.

Poláci, kteří svými požadavky komplikovali summit v červnu, jsou podle slov premiéra Lecha Kczińského spokojeni. Země chtěla částečně zachovat systém hlasování, v němž menší země mohou blokovat rozhodnutí velkých států.

Podpis až v prosinci

Částečný diplomatický úspěch zaznamenali i Češi. Státníci podle diplomatického zdroje vyhověli požadavku, který se týkal takzvané oboustranné flexibility. Ta má umožnit přenášení pravomocí nejen do Bruselu, ale i zpět na členské země. Českým diplomatům se do deklarace nové unijní smlouvy podařilo prosadit větu, jež prý zavazuje Evropskou komisi, že se bude celému problému věnovat.

Podrobnosti budou země dojednávat ještě na summitu v prosinci, kdy by smlouvu měli státníci také podepsat.

Dokument má mnohem větší šanci na přijetí než euroústava, která mu předcházela. Nynější dohoda totiž nebude podléhat referendům v jednotlivých zemích. Všelidové hlasování bude mít jen Irsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám