Hlavní obsah

Francii ochromila obří stávka kvůli reformě

PAŘÍŽ

Čtvrteční stávka francouzských zaměstnanců veřejné dopravy proti připravované penzijní reformě nejvíce zasáhla celostátní železniční a pařížskou městskou dopravu včetně metra. Některé federace železničářů a zaměstnanců metra oznámily prodloužení stávky i na pátek. V Paříži a dalších městech proti reformě demonstrovaly tisíce lidí.

Článek

Skoro bez problémů fungují pařížská letiště, ale je velmi obtížné dostat se na ně a z nich. V hlavním městě nejezdí skoro žádné metro s výjimkou linky, která je plně automatická. Nejezdí ani většina příměstských linek  včetně té, která spojuje město s letištěm Roissy/Charles de Gaulle. Pařížská autobusová a tramvajová doprava funguje jen z 15 procent.

Podle odborové ústředny CGT vstoupily do stávky skoro tři čtvrtiny železničářů. Provoz rychlovlaků TGV je omezen na minimum, jen ve velmi omezené míře jezdí regionální spoje. Lidé o stávce dopředu věděli, proto většinou cesty odložili nebo v případě cest do zaměstnání na ně rezignovali.

Agitace se dotkla i energetického sektoru. Odbory energetiků oznámily, že výroba proudu v jaderných elektrárnách, které se na celkové produkci podílejí asi čtyřmi pětinami, klesla o 16 procent a že ve stávce je 80 procent zaměstnanců. Vedení elektráren mluví o 40 procentech.

Podle příslušných ministerstev stávkovalo ve školách a ve státní správě necelých deset procent zaměstnanců, na poštách necelých patnáct procent.

Vláda nemíní ustoupit

Jde o první velkou zkoušku sil mezi odbory a novým prezidentem Nicolasem Sarkozym. Odbory uvádějí, že čtvrteční účast ve stávkách je vyšší než při podobných akcích v roce 1995, které přinutily tehdejšího premiéra Alaina Juppého ustoupit od reforem podobných těm nynějším.

Vládní mluvčí Laurent Wauquiez ve čtvrtek prohlásil, že vláda nemíní ustoupit. Ministr práce Xavier Bertrand nabídl odborům schůzku během příštího týdne.

Odbory stávku vyhlásily na protest proti záměru Sarkozyho vlády zrušit penzijní privilegia některých kategorií státních zaměstnanců. Například železničáři a energetici teď mohou odcházet do penze už po odpracování 37,5 roku, zatímco normálně je to 40 let. Sarkozy prohlašuje, že tato privilegia už nemají žádné oprávnění.

Radikálně naladěné odborové federace na schůzce v Paříži rozhodly, že stávkovat se bude i v pátek. Znovu se to bude týkat metra a příměstských vlaků, včetně spojů na letiště. Na železnicích lze vývoj odhadnout hůř, protože některé odborové ústředny se na rozhodnutí z Paříže nepodílely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám