Hlavní obsah

Putin odpovídal Rusům: harašil zbraněmi a kritizoval USA

Novinky, ČTK, aš, RIA-Novosti
MOSKVA

Ruský prezident Putin ve čtvrtek odpovídal v televizní diskuzi na dotazy občanů. Zdůraznil, že Rusko má dostatek prostředků, aby ochránilo vlastní zájmy doma i ve světě. Oznámil vývoj nových jaderných zbraní. Obhajoval také svou návštěvu Íránu z počátku týdne a kritizoval americkou politiku v Iráku, odkud by podle něj měly Američané odejít.

Článek

Situaci v Iráku Putin označil za vážnou. Podle něj by měly Spojené státy stanovit datum odchodu ze země a opustit ji. "Je naprosto nemožné mít tam okupační jednotky věčně," řekl Putin. Podle něj do té doby nemůže Irák rozvíjet své vlastní ozbrojené síly.

"Jestliže bude irácké vedení znát přesné datum odchodu amerických vojsk, budou pracovat na rozvoji vlastních ozbrojených sil," řekl ruský prezident. Podle něj se Iráčané za okupace jen naučili bojovat. Putin také zdůraznil, že země, které se podílejí na akcích v Iráku a v Afghánistánu, nesou velkou zátěž, a to jak materiální, tak morálně politickou.

Putin také obhajoval ruskou politiku vůči Íránu, který tento týden navštívil, což posílilo prestiž Ahmadínežádova režimu. Podle něj je ale "kratší cestou k úspěchu" dialog, než politika hrozeb, sankcí a nátlaku, jakou uplatňují Spojené státy. "Rusko činí kroky k vyřešení jaderného problému Íránu mírovými prostředky," zdůraznil. Okomentoval také hrozbu atentátu, který na něj měl být spáchán při cestě do Teheránu. Podle Putina byly tyto informace jen snahou jeho návštěvu Íránu zmařit.

Putin harašil zbraněmi

Putin se opět uchýlil k rétorice z dob studené války. Zdůrazňoval, že Rusko je schopno vojensky ochránit své zájmy doma i v zahraničí. Současně avizoval nové zbrojní programy. Rusko podle něj plánuje vývoj nových nukleárních zbraní k vlastní obraně.

"Máme plány, které nejsou jen velké, ale jsou grandiózní a zcela realistické. Naše ozbrojené síly budou kompaktnější, efektivnější a lépe zajistí obranu Ruska," prohlásil Putin.

Podle něj Rusko zahájí stavbu nové atomové ponorky a mezi lety 2012 a 2015 bude mít k dispozici nový stíhací letoun páté generace, při jehož vývoji bude spolupracovat s Indií. Jeho rétoriku podtrhl ranní test raketového nosiče Topol M vypáleného z mobilní rampy v Plasecku a mířícího na Kamčatku.

Dva milióny dotazů

Otázky posílali letos Rusové již pošesté. Tentokrát jich podle internetové stránky pořadu poslali 2 079138 otázek, většinu telefonicky. Další mu diváci položili v přímém televizním vstupu z některých ruských měst.

Letošní v pořadí už šestý maratón prezidentských odpovědí celé Rusko sleduje se zvýšeným zájmem. Je to totiž poslední podobné vystoupení Putina v roli ruského prezidenta a první v roli kandidáta největší politické strany Jednotné Rusko pro prosincové parlamentní volby.

Rusku ekonomická krize nehrozí

"Výsledky práce za všechny ty roky jsou kladné. Výjimkou není ani letošní rok. Nejen to, je dokonce lepší, než jsme čekali," řekl podle agentury ITAR-TASS ruským televizním divákům a rozhlasovým posluchačům Putin v úvodním bloku svého vystoupení, který věnoval ekonomické situaci země.

Loňský růst ruského hrubého domácího produktu byl podle něj 6,7 procenta a za osm měsíců letošního roku dosáhl 7,7 procenta. "Úroveň nezaměstnanosti se letos snížila na 5,7 procenta. A je potřeba chápat, co je za tím číslem. Znamená to, že 600 tisíc lidí našlo své místo v životě," podotkl Putin.

Putin ovšem také připomněl, že inflace letos neměla přesáhnout osm procent a už nyní dosahuje 8,5 procenta. Zdůraznil ale, že krize bankovního sektoru nehrozí a peněžní reforma se nechystá. U tohoto dotazu Putin zdůraznil, že si jej vybral sám, protože je důležitý. Kritici pořadu každý rok upozorňují na to, že Putin nakonec odpovídá pouze na ty otázky, které se mu hodí.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin se atentátu nebojí, navštíví Teherán

Ruský prezident Vladimir Putin nedbá údajné hrozby atentátu a navštíví v úterý ráno Teherán. Ruské tajné služby o víkendu oznámily, že Putin by se při návštěvě...

Výběr článků

Načítám