Hlavní obsah

Stav odděleného Michala se po operaci zhoršil

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Stav odděleného siamského dvojčete Michala Müllera se po středeční operaci zhoršil. Objevily se poruchy krevního oběhu a zhoršila se funkce ledvin. Uvedla to ve čtvrtek Dětská fakultní nemocnice v Bratislavě na své internetové stránce.

Článek

Lékaři ve středu ráno přikročili u Michala k "revizi břicha pro poruchy zažívacího systému". Problémy jsou především se zažívací trubicí, která nedosahuje potřebné délky. Proto je Michal vyživován intravenózně infuzemi.

Od oddělení se Michal podrobil čtyřem operacím střev, na nichž opakovaně vznikaly otvory a obsah střev se dostával do břišní dutiny. Primář chirurgického oddělení Vladimír Cingel už dříve varoval, že je Michal nadále v ohrožení života, i když se zotavoval a začal se probouzet z umělého spánku: "Má stále problémy se zažívacím traktem a s obranyschopností organismu. Nadále potřebuje stimulaci imunity."

Lékaři Michalovi minulý týden provedli tracheotomii a dýchá přes kanylu v průdušnici. "Operaci zvládl velmi dobře a my tento postup považujeme za krok vpřed," uvedl tehdy ošetřující lékař Tibor Šagát. V rámci zákroku se lékaři snažili pokrýt co největší část Michalovy hrudě a břicha kůží. Po oddělení od svého bratra Marka jí na těchto místech byl nedostatek. "Až 90 procent pooperační rány po oddělení je nyní pokryto kůží. Odstranili jsme rovněž odumřelé části kůže, které mohly být zdrojem infekce," konstatoval Cingel.

Druhé dvojče, Marek, zemřelo před dvěma týdny na následky pooperačních komplikací, infekce a selhání životně důležitých orgánů i poškození mozku. Bratři se narodili 11. dubna 2007 a byli srostlí břichem a částí hrudníku. Lékaři je oddělili v průběhu náročné dvacetihodinové operace 14. a 15. září. Bez operace neměl ani jeden z chlapců naději na přežití.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Výběr článků

Načítám