Hlavní obsah

ČR zvažuje bojkot summitu Evropská unie - Afrika

BRUSEL

Česká republika zvažuje, že se přidá k britskému bojkotu plánovaného summitu Evropské Unie a Afriky kvůli účasti kontroverzního zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho. Uvedl to vicepremiér a ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS).

Článek

"Bojkotovat summit? Je to možnost," odpověděl český ministr novinářům minulý týden v Bruselu a dodal: "Ještě jsme se nerozhodli, ale možnost, že od účasti odstoupíme, existuje." 

První schůzku nejvyšších představitelů EU a Afriky po sedmi letech naplánovalo Portugalsko na prosinec, ale britský premiér Gordon Brown uvedl, že on ani žádný další představitel britské vlády se nepostaví po bok Mugabeho. Británie byla dosud jedinou zemí, která mínila summit bojkotovat.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové není o tom, zda se ČR summitu zúčastní zatím rozhodnuto. "Podle ministra by bylo vhodné, když by tam Mugabe nepříjel," řekla Novinkám Opletalová. Doplnila, že je ale věcí Africké unie, koho na summit pošle.

Kontroverzní prezident

Summit se nedařilo léta uskutečnit, čelní evropští představitelé se odmítali účastnit schůzky, na níž by byl přítomen zimbabwský prezident. Účast odmítali i představitelé afrických států. 

Kvůli postupnému pronikání Číny do Afriky ale EU postupně mění názor. Unie je doposud největším obchodním partnerem afrických zemí a nerada by o svou pozici přišla. Čína je třetím největším partnerem a investice do regionu navyšuje.

Portugalský záměr uspořádat summit s Mugabeho účastí důsledně odmítla jen Velká Británie, zimbabwský prezident ale dělá problémy i některým severským zemím a Nizozemsku.

Mugabe je obviňován z porušování lidských práv, z manipulování voleb a z kolapsu zimbabwské ekonomiky. Inflace v Zimbabwe je v současnosti ve výši 6600 procent a nezaměstnanost postihuje 80 procent obyvatelstva, což řeší Mugabe zabavováním majetku bělochům.

Reklama

Související články

Čína posiluje své zájmy v Africe

Čínský prezident Chu Ťin-tchao v pátek a v sobotu na Seychelách ukončí svou dvanáctidenní cestu po Africe, jež měla za cíl utužit obchodní spolupráci mezi...

Výběr článků

Načítám