Hlavní obsah

Teplo zvedá Mont Blanc

Právo, DPA, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší evropská hora Mont Blanc roste. Ještě před pár lety se jako její výška uvádělo 4807 metrů nad mořem, poslední měření letos v září ale vykázalo 4810,9 metru. Nejde o "přesnější" údaj díky lepším přístrojům či metodám, ale - k velkému překvapení ekologů - o důsledek globálních klimatických změn.

Článek

"Výška i mohutnost Mont Blanku se znatelně zvětšila, protože ve vrcholových partiích se za poslední dva roky nahromadilo velké množství sněhu a ledu," uvedl Philippe Borel na geografickém kongresu v Chamonix.

Podle francouzských vědců objem sněhu a ledu okolo vrcholku velehory vzrostl na dvojnásobek a dosahuje asi 24 tisíc kubických metrů, přestože v důsledku stoupajících letních teplot spodní hranice sněhu v celých Alpách o několik desítek metrů stoupla a zkracují se i ledovce na okolních velikánech.

Paradoxní výškový a objemový nárůst nejvyšší hory a několika jí rovných je vysvětlován tím, že ve výškách nad 4000 metrů se efekt teplejšího léta a častějších vlhkých větrů projevuje "nafoukáním" stále mohutnějších vrstev sněhu. Ten pak posiluje nejvyšší partie velehor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám