Hlavní obsah

Topolánek věří, že se Česko do Rady OSN dostane

NEW YORK

Český premiér Mirek Topolánek se v pondělí setkal s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem. Po schůzce předseda vlády uvedl, že úterní hlasování o nestálém členství ČR v Radě bezpečnosti (RB) OSN vidí "velmi optimisticky".

Článek

"Nechci předbíhat, ale myslím, že jsme udělali vše pro to, abychom navázali na naše členství (v RB) z roku 1994 a převzali díl odpovědnosti, který nám podle mě náleží nebo o který bychom měli usilovat," řekl Topolánek českým novinářům v newyorském sídle OSN.

Převzetím závazku kandidovat do Rady bezpečnosti, který schválila v roce 2003 vláda sociálnědemokratického premiéra Vladimíra Špidly, podle Topolánka jeho kabinet demonstruje kontinuitu české zahraniční politiky.

Přestože to nebyla priorita ODS, v jejímž čele stojí, po nástupu do vlády "jsme vzali vizi nestálého členství v Radě bezpečnosti za absolutní prioritu", uvedl. "Máme za sebou stovky jednání na dvoustranné i mnohostranné úrovni, telefonátů a lobingu," dodal.

Topolánek s vicepremiérem a ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem přijeli do sídla OSN podpořit českou kandidaturu několika setkáními se zahraničními diplomaty. S podobným cílem jednali koncem září v New Yorku prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

O členství v Radě bezpečnosti se Česká republika uchází na příští dva roky. Jediným protikandidátem je Chorvatsko.

Topolánek jednal s Pan Ki-munem

Premiér se také jako vůbec první nejvyšší český státní představitel setkal s novým generálním tajemníkem OSN, jehož ujistil o české podpoře reformy sekretariátu světové organizace. "Česká republika bude vždy podporovat lepší fungování této části OSN," uvedl premiér.

S Pan Ki-munem si také vyměnili názory na situaci v násilím zmítané súdánské provincii Dárfúru, o vývoji v Barmě či v jihosrbském Kosovu, řekl Topolánek novinářům. Na řešení těchto problémů a dalších dlouhodobých konfliktů, jako jsou na Haiti či na Západní Sahaře, nebo na otázky kolem sporného íránského jaderného programu, by se Česká republika zaměřila, pokud by byla do RB zvolena, řekl Topolánek.

Pan Ki-munovi vysvětlil, že česká vláda není nyní schopna plnit požadavek OSN na dodávku šesti vrtulníků pro misi v Dárfúru, protože plní závazek 12 vrtulníků pro Afghánistán. Podle Topolánka se s Pan Ki-munem shodli, že Afghánistán je svým způsobem laboratoří práce regionálních a multilaterálních organizací.

"Musím říct, že mě Pan Ki-Mun velmi příjemně překvapil," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám