Hlavní obsah

Oddělené siamské dvojče Michal reaguje na zvuky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Oddělené siamské dvojče Michal Müller se postupně probírá z umělého spánku. Už  reaguje na zvuky a doteky otevřením očí a pohyby prstů, uvedli lékaři Dětské fakultní nemocnice v Bratislavě. Předpokládají, že úplně by ho mohli probudit do 14 dnů.

Článek

"Zmíněné reakce zatím kolísají podle stupně vědomí," uvedl ošetřující lékař Tibor Šagát. Primář chirurgického oddělení Vladimír Cingel však upozornil, že navzdory uspokojivému stavu je Michal nadále v ohrožení života.

:. Michal začal reagovat na vnější podněty.

"Má stále problémy se zažívacím traktem a s obranyschopností organismu. Nadále potřebuje stimulaci imunity," uvedl Cingel. "Boj o jeho přežití bude trvat ještě několik týdnů, možná měsíců. Může se opětovně objevit infekce, která může způsobit velké problémy," upozornil Šagát.

Lékaři Michalovi provedli tracheotomii a už týden dýchá přes kanylu v průdušnici. "Pro nás je to standardní výkon. Operaci zvládl velmi dobře a my tento postup považujeme za krok vpřed," dodal Šagát. V rámci tohoto chirurgického zákroku se lékaři snažili pokrýt co největší část Michalovy hrudě a břicha kůži. Po oddělení od svého bratra Mareka měl totiž na těchto místech nedostatek kůže. "Zároveň jsme odstranili odumřelé části kůže, které mohly být zdrojem infekce," konstatoval Cingel.

Za uplynulý měsíc se Michal podrobil čtyřem operacím střev, na nichž opakovaně vznikaly otvory a obsah střev se dostával do břišní dutiny. "Tento proces se zastavil. Neobjevila se žádná nová perforace a operované části se dobře hojí," zdůraznil Cingel.

Lékaře těší, že u Michala dobře fungují játra a ledviny.

Druhé dvojče, Marek, zemřelo minulý týden na následky pooperačních komplikací, infekci a selhání životně důležitých orgánů i poškození mozku. Bratři se narodili 11. dubna 2007 a byli srostlí břichem a částí hrudníku. Lékaři je oddělili v průběhu náročné dvacetihodinové operace 14. a 15. září. Bez operace neměl ani jeden z chlapců naději na přežití.

Siamská dvojčata se na Slovensku naposledy narodila v lednu roku 2000. Dívky Andrea a Lucie Tóthovy byly srostlé v oblasti pánevní kosti. Obě děti po úspěšném zákroku žijí.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Oddělená siamská dvojčata ohrožuje infekce

Podle slovenských lékařů je stav oddělených siamských dvojčat Marka a Michala stabilizovaný, ale není zcela optimální. Odpovídá to však předoperačnímu nálezu...

Výběr článků

Načítám