Hlavní obsah

O Leninově mumii by mohlo rozhodnout referendum

MOSKVA

Ruský prezidentský úřad v úterý oznámil, že uvažuje o vypsání referenda o uzavření Leninova mauzolea na Rudém náměstí v Moskvě. Nedaleko kremelské zdi je stále uložena mumie otce ruské bolševické revoluce z roku 1917.

Článek

"Je zcela evidentní, že tato nekropole v centru země je absurdní nesmysl," řekl představitel Kremlu Vladimir Kožin v rozhovoru, který ve středu zveřejní list Rossijskaja gazeta.

"Ale pokud jde o to, zda by tam měl zůstat, nebo zmizet, o tom musí rozhodnout jiní," pokračoval Kožin a dodal: "Nejlepší způsob by bylo referendum. Kdyby, dejme tomu, 80 procent lidí řeklo, že Leninovo tělo by mělo být pohřbeno do země, bylo by třeba v tomto smyslu přijmout příslušné opatření."

"Jednoduše bychom měli od revoluce přejít k něčemu jinému, přestat s politickými šarvátkami, které neberou konce. Země musí žít normálně, pracovat a bohatnout," řekl Kožin.

Rusové o mauzoleum stojí

Myšlenka zavřít Leninovo mauzoleum není vůbec nová, už se o tom v Rusku debatovalo mnohokrát. Výsledek byl vždycky stejný. Většina Rusů to jednoduše nechce. Často přijíždějí z celé země do Moskvy, aby jejich první cesta vedla na Rudé náměstí poklonit se v mauzoleu Leninově památce.

Nic na tom zatím nezměnila ani iniciativa ústavu dějin ruské akademie věd, který v roce 2006 navrhl mauzoleum zavřít, protože "Lenin uvrhl zemi do slepé uličky ve smyslu sociálním, hospodářském i duchovním". Také názory mnohých významných ruských osobností, že pochování Lenina by znamenalo nutné zpřetrhání vazeb se sovětskou minulostí a kultem osobnosti, který se kolem jeho osoby vytvořil, zatím v Rusku na úrodnou půdu nepadly.

Reklama

Výběr článků

Načítám