Hlavní obsah

Záznamy z kamer ukazují, že Dianin řidič možná nebyl opilý

LONDÝN

Porota vyšetřující příčiny smrti princezny Diany a jejího milence Dodiho Al Fayeda před deseti lety v Paříži opět sleduje záznamy bezpečnostních kamer z posledních chvil, kdy byla princezna na živu. Koroner Scott Baker ve své úvodní řeči některými fakty výrazně zpochybnil "stavební bloky", na nichž stojí tvrzení Dodiho otce Mohameda Al Fayeda, že princezna a Dodi byli zavražděni na pokyn královské rodiny.

Článek

Současně dal najevo, že i v oficiální verzi případu jsou otázky, které vzbuzují pochybnosti - je mezi nimi tvrzení, že jejich řidič Henri Paul byl opilý.

I když koroner, který je v Británii obdobou vyšetřujícího soudce, řekl, že asi nebude nikdy vědecká jistota, zda princezna byla před smrtí těhotná, jak tvrdí Al Fayed, výčet faktů, které poskytl, toto tvrzení prakticky vylučují.

Al Fayed tvrdí, že se mu princezna před smrtí svěřila, že čeká s jeho synem dítě. Koroner konstatoval, že se zatím nenašel mezi jejími blízkými jediný další člověk, kterému by se svěřila rovněž a neřekla to ani svému lékaři. Kromě toho podle svědků brala v době před smrtí antikoncepci a stěžovala si masérovi, že tisk o ní tvrdí, že je těhotná.

Mohamed al-Fayed hovoří s médii před Královským soudem v Londýně. REUTERS/Kieran Doherty 

Al Fayed tvrdí, že princezna byla krátce po smrti balzamována právě proto, aby se zahladily stopy po těhotenství, ale koroner uvedl, že na tomto rozhodnutí se podílelo tolik lidí, kteří by tedy museli být součástí spiknutí, že tato teorie není příliš pravděpodobná.

Princezna Diana a Dodi Al Fayed v hotelovém výtahu před osudovou jízdou pařížskými ulicemi. ČTK/AP

Pochybnosti jsou zřejmě i kolem Al Fayedova tvrzení, že princezna s Dodim koupili v Monaku prsten, kterým měli symbolizovat své zasnoubení. Prsten měl být podle Al Fayeda po úpravách dopraven do Paříže, ale kamery potvrzují, že Dodi odešel v den smrti z příslušného obchodu jen s katalogem. Pak mu teprve byla do hotelu přinesena sada prstenů na výběr, z nichž si Dodi vybral prsten s názvem "Neříkej ne".

Al Fayed: Řidič Diany byl agentem MI6

Podobně spatřuje nedostatky i v Al Fayedově teorii, že součástí spiknutí byl řidič Henri Paul, který podle egyptského milionáře byl sice šéfem jeho bezpečnosti, ale současně prý agentem britské špionáže MI6, což MI6 popírá. Soudce poukázal na to, že pokud Paul byl součástí spiknutí, je nutno vysvětlit, proč při něm sám zahynul.

Na druhé straně koroner poukázal na nesrovnalost mezi rozbory krve Henriho Paula, podle nichž byl při řízení značně opilý, a na záznamy bezpečnostních kamer a výpovědi svědků, podle nichž se na něm před osudnou jízdou žádné známky opilosti neprojevovaly. Porota tedy podle něho bude muset rozhodnout, kterému výkladu uvěří. Pokud by Paulovu opilost zpochybnila, muselo by to znamenat, že vzorky krve patří někomu jinému, což tvrdí i Paulovi rodiče.

Policie připravuje odvoz zničeného auta princezny Diany v pařížském tunelu. ČTK/AP

Příští pondělí a úterý bude koroner i s porotou v Paříži, kde navštíví místa, která s celou tragédií souvisí. Předpokládá se, že celkem bude řízení trvat asi šest měsíců a stát kolem deseti miliónů liber (téměř půl miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Princezna Diana zřejmě zemřela opilá

Ačkoli 31. srpna uplynulo od tragické smrti princezny Diany už devět let, objevují se stále nové spekulace o možných příčinách, jak a proč zemřela. Veřejnost...

Řidič Diany byl opilý, potvrdily to testy DNA

Francouzské policejní vyšetřování smrti britské princezny Diany potvrdilo, že její řidič Henri Paul byl v době nehody opilý. Vinu za nehodu už připsaly Paulovi...

Výběr článků

Načítám