Hlavní obsah

Ukrajinu povedou téměř jistě prozápadní strany

Novinky, BBC, znk
KYJEV

Prozápadní strany téměř jistě vyhrály parlamentní volby na Ukrajině a budou tak moci sestavit novou vládu. Blok expremiérky Julije Tymošenkové a Naše Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka získaly dohromady více než 45 procent hlasů, Strana regionů proruského premiéra Viktora Janukovyče a její spojenci mohou počítat se 43,5 procenty. Sečteno bylo přes 99 procent hlasů.

Článek

Ze hry o parlamentní většinu nejspíše definitivně vypadli socialisté (2,88 procenta), kteří nepřekonali tříprocentní hranici pro vstup do sněmovny. O těch se mluvilo jako o možných spojencích Janukovyče.

Nejvíce hlasů, 34,24 procenta, získala Strana regionů, následovaná Blokem (30,8 procenta) a Naší Ukrajinou (14,23 procenta). Komunisté na čtvrté příčce obdrželi 5,37 procenta hlasů a Centristický blok bývalého předsedy parlamentu Vladimira Lytvyna pak 3,95 procenta.

Potvrdí-li se očekávání, že Tymošenková a Juščenko, někdejší spojenci z "oranžové revoluce", budou mít ve sněmovně většinu, prezident do konce týdne oznámí uzavření koalice mezi oběma stranami. V čele vlády by měla stanout právě Tymošenková, uvedla agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného prezidentova spolupracovníka. Podle něj je už na 85 až 90 procent jisté, že už k žádnému zlomu ve výsledcích nedojde.

Voleb se zúčastnilo jen něco málo přes 60 procent z 37,5 miliónu voličů, uvedla Ústřední volební komise.

Juščenko se obává podvodů

Juščenko v pondělí řekl, že proběhne vyšetřování ohledně zpoždění, ke kterým dochází při sčítání hlasů. Dodal, že ti, kteří se dopustili podvodu, budou potrestáni.

"Znepokojuje mě zpoždění v sečítání hlasů ve východních a jižních regionech. Konkrétně se jedná o Doněck, Luhansk, Oděsu a autonomní republiku Krym," uvedl.

Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě proběhly volby podle mezinárodních standardů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám