Hlavní obsah

Slovensko chce redukovat počty medvědů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovensko opět uvažuje o regulaci počtu medvědů, jejichž množství se odhaduje na 850. "Tento počet je neúnosný a je potřebná regulace. Optimální počet je 400 až 600 jedinců," uvedl šéf Státní ochrany přírody Ján Mizerák. Medvěd je však na Slovensku chráněn zákonem a na jeho odstřel je potřebné zvláštní povolení.

Článek

Náměstek ministra životního prostředí Dušan Muňko připouští, že regulace stavu některých chráněných živočichů je potřebná. Ke konkrétním krokům se však odmítl vyjádřit. "Nepostavil bych to tak, že je budeme střílet," řekl Muňko.

Upozornil, že především mladší medvědi se dostávají stále blíž k lidským obydlím a ohrožují lidi. Starší jedinci si chrání svá teritoria a vytlačují mladší stále níž do údolí. Pro jednoho jedince je optimální teritorium o rozloze 3000 až 5000 hektarů lesa. "Medvědi jsou přemnožení už několik let a nemůžeme před tímto problémem strkat hlavu do písku," dodal Muňko.

Odstřel kormoránů

Podle odborníků je třeba regulovat také počet rysů a vlků. Rovněž rybáři si stěžují na příliš velký počet kormoránů, kteří decimují počty ryb ve slovenských řekách a rybnících.

"V zimním období k nám ze severu přiletí osm až devět tisíc kormoránů. Každý kormorán zkonzumuje denně půl kilogramu ryb. Při současném počtu kormoránů nám tito ptáci způsobují škodu 700 tisíc korun denně. Požádali jsme proto o povolení odstřelu 800 kusů kormoránů a resort životního prostředí nám vyhověl," konstatoval tajemník Slovenského rybářského svazu Ferdinand Baláž.

Ochranáři přírody s odstřelem chráněných zvířat nesouhlasí. Tvrdí například, že přesný počet medvědů není znám. Úřady podle nich upřednostňují odstřel před prevencí. Ochranáři prosazují, aby byl povolen odstřel pouze toho medvěda, který opravdu způsobuje škody nebo ohrožuje lidi. Kormoráni by se měli podle ochranářů plašit, nikoliv střílet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám