Hlavní obsah

Experti doladili smlouvu EU, teď jsou na řadě státy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Experti EU dojednali podobu nové smlouvy Evropské unie. Text je připraven k předání nejvyšším představitelům členských zemí. Podle agentury AFP to sdělilo portugalské předsednictví EU.

Článek

Evropská smlouva má nahradit ústavu EU, kterou v roce 2005 odmítly Francie a  Nizozemí. V nové smlouvě se už nemluví ani o vlajce ani o hymně. Zůstal ale institut prezidenta EU. Ten by se měl volit na dva a půl roku.

"Právní experti dnes dospěli k dohodě, návrh smlouvy je připraven," stojí ve sdělení, které rozeslalo portugalské předsednictví EU.

O konečných úpravách se bude mluvit na summitu EU v Lisabonu 18. a 19. října.

Vrcholné špičky členských zemí o smlouvě jednaly už koncem června. tehdy návrh blokovalo Polsko. Nelíbil se mu systém, který by měl nově platit při hlasování. Nakonec ale ustoupilo. Vymohlo si ale to, že se státy budou moci po nějakou dobu, až do roku 2017, rozhodnout, jak budou hlasovat.

Nyní platí systém, který zvýhodňuje země s menším počtem obyvatel (což prosazovalo Polsko). Později by měl platit princip váhy hlasování zemí podle počtu obyvatel. To prosazují hlavně Francie a Německo.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednání EU o nové smlouvě váznou

Žádné výsledky zatím nepřinesl summit EU, na kterém se od čtvrtka jedná o nové ústavní smlouvě. V pátek pokračoval bilaterálními jednáními a je možné,...

Výběr článků

Načítám