Hlavní obsah

ČR zřejmě vstoupí do Schengenu už před Vánocemi

– LISABON

Schengenský prostor, tedy zóna EU bez hraničních kontrol, se možná rozšíří již týden před Vánocemi. Změna by se týkala všech devíti nových členů, tedy i České republiky. V pondělí to uvedl portugalský ministr vnitra Rui Pereira, jehož země nyní EU předsedá.

Článek

"Všechny uskutečněné testy potvrzují, že již před koncem roku budeme nejspíš s to odbourat hranice," řekl Pereira na briefingu. Upřesnil, že kontroly nyní zmizí na pozemních hranicích, na letištích potrvají do března příštího roku.

Kromě ČR a Slovenska se krok týká Polska, Maďarska, Slovinska, Estonska, Lotyšska, Litvy a Malty. Kypr požádal podle EU o roční odklad svého vstupu do Schengenu, protože potřebuje delší přípravu.

Do Česka přijelo koncem září 14 odborníků, aby zde naposledy vyzkoušeli jeho připravenost na vstup do schengenského prostoru volného pohybu. Kontrolu zaměřili na využívání Schengenského informačního systému (SIS), který obsahuje například údaje o hledaných, pohřešovaných a nežádoucích osobách a o odcizených vozidlech, dokladech či zbraních.

Systém Schengen se jmenuje podle vesnice v Lucembursku, kde byla v roce 1985 smlouva o volném pohybu osob uvnitř EU podepsána. Do systému je zatím zapojeno 13 zemí EU (bývalá "patnáctka" bez Británie a Irska) a Norsko a Island.

Rozšíření chtělo zbrzdit Rakousko

Před několika dny se objevily zprávy, že se Rakousko snaží prosadit přechodné období, které by zrušení kontrol na hranicích oddálilo.

Rakousko chtělo příští rok obnovit kontroly na hranicích během evropského šampionátu v kopané pořádaného souběžně v Rakousku a ve Švýcarsku. Kvůli tomu chtělo odložit i samotné rozšíření.

Reklama

Související články

Schengen - slavná ves na pomezí

O lucemburském Schengenu se naše média zmiňují každou chvíli, protože tam vznikla vlastně dohoda o odstranění vnitřních hranic mezi zeměmi Evropské unie. Výběr...

Výběr článků

Načítám