Hlavní obsah

Scotland Yard jde k soudu kvůli zabití nevinného Brazilce

– LONDÝN

V Londýně začíná v pondělí soudní řízení, ve kterém je londýnská Metropolitní policie (Scotland Yard) obviněna z toho, že v roce 2005 omylem zastřelila Brazilce Jeana Charlese (27) de Menezese. Domnívala se o něm, že je terorista.

Článek

Podle obžaloby porušila policie zákon o zdraví a bezpečnosti veřejnosti, nezajistila tedy, aby lidé nebyli vystaveni nebezpečí během hlídání, pronásledování a zadržování údajných teroristů.

Oficiální vyšetřování dospělo k závěru, že žádný konkrétní policista se neprovinil a Královská prokuratura podala žalobu na Scotland Yard jako instituci, že porušil předpisy o ochraně veřejnosti při práci.

Soud bude podle policie trvat šest týdnů. Scotland Yard může být odsouzen k zaplacení pokuty, která není nijak omezená.

Policie zastřelila de Menezese v metru, protože si ho spletla s jiným člověkem, o kterém se domnívala, že je terorista. Napřed tvrdila, že se choval podezřele, ale nakonec kvůli záznamům z kamer musela připustit, že tomu tak nebylo. Tyto záznamy mezitím údajně zmizely.

Incident se stal krátce poté, co čtyři sebevražední teroristé zabili v metru 52 cestujících a dalších několik set zranili.

V létě byla Británie terčem dalších pokusů o teroristický útok. V červnu byla v centru Londýna nalezena nálož, sebevražedný atentátník se pár dní na to pokusil zaútočit na letiště v Glasgow.

Reklama

Související články

V Londýně našli další nálož v autě

Britská policie nalezla nálož v automobilu, zaparkovaném na londýnské třídě Park Lane. Uvedla to britská zpravodajská stanice BBC. V noci na pátek byla...

Výběr článků

Načítám